NázoryKristián Vích14. října 20212 minuty čtení

Kdo bude příštím prezidentem? Šanci má Babiš, Kalousek i Němcová. Nejsou ale jediní

Andrej Babiš

Foto: Úřad vlády ČR

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je v posledních dnech předmětem bouřlivých diskuzí napříč společností. Řeší ho politici i běžní občané. Prezidentovo okolí je přitom skoupé na jakékoliv podrobnější informace. Víme jen, že hlava státu nyní pobývá v nemocnici. Spekulace o tom, zda vůbec zvládne dokončit svůj mandát, nabývají na síle. Současně s tím už se hledají i případní nástupci pana Zemana v úřadu.

Podle všeho si půdu pro případnou kandidaturu na prezidenta již začal připravovat končící premiér Andrej Babiš. Ten sice před volbami prohlásil, že pokud jeho hnutí ANO skončí v opozici, odejde z politiky. Teď je ale všechno jinak. Babiš v Poslanecké sněmovně zůstane jako poslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda si zahrávala se zdravím občanů. Řešení je teď v našich rukách, říká primátor Hřib

V této pozici pro něj bude snadnější kritizovat budoucí vládní koalici, strhávat na sebe pozornost občanů a pracovat tak na své kampani. Mimochodem, Andrej Babiš je jediný politik, který v poslední době prezidenta Zemana údajně viděl, což mu svým způsobem může dávat jistý náskok před dalšími případnými kandidáty na prezidentskou funkci. K ruce má navíc mimořádně schopný PR tým a silnou podporu voličů.

Dalším možným adeptem na prezidentskou funkci je Miroslav Kalousek. Někdejší ministr financí a exšéf TOP 09 se sice před časem vzdal poslaneckého mandátu a ve volbách znovu nekandidoval, ovšem i to řada pozorovatelů vnímá jako přípravu na prezidentskou kandidaturu. Pro část voličů je pan Kalousek ztělesněním zla. Jenomže spousta dalších lidí ho vidí jako ideálního budoucího prezidenta republiky. Šance určitě nemá malé.

Pokud by se nakonec Miroslav Kalousek skutečně rozhodl ucházet o prezidentský úřad, mohou tím klesnout šance Miroslavy Němcové. Ta v dubnu letošního roku svou případnou kandidaturu nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. „Rozhodnutí ke kandidatuře na Hrad řeknu ve správný čas,“ uvedla pro rádio Impuls. Tento výrok můžeme vnímat jako taktický. Paní Němcová vyčkává, jaká bude situace.

S kartami ale mohou zamíchat i neúspěšní kandidáti prezidentských voleb 2018 – diplomat a politik Pavel Fischer, lékař a senátor Marek Hilšer, generál Petr Pavel nebo senátor Jiří Drahoš. 

ČTĚTE TAKÉ: Konec herních automatů v Praze. Nová vyhláška je má úplně zakázat

Specifickou kategorií prezidentských kandidátů pak mohou být lidé jako Tomio Okamura, Lubomír Volný, Jiří Ovčáček, Václav Klaus, Josef Středula, Vladimír Dlouhý nebo Jana Bobošíková. I oni by mohli zkusit své štěstí, ovšem jen za předpokladu, že se jim podaří nasbírat 50 tisíc podpisů občanů.

Nepřehlédněte