NázoryKristián Vích13. října 20212 minuty čtení

Jan Hrušínský popsal, co by nová vláda měla udělat jako první

Foto: Unsplash

Jak už to tak bývá, výsledek víkendových parlamentních voleb spoustu lidí zklamal, ale jiným zase udělal velikou radost. Jedním z těch, kdo oslavovali, byl herec a ředitel pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Známý herec patřil v minulosti k výrazným kritikům komunistické strany, Andreje Babiše i prezidenta Miloše Zemana. Velký zisk demokratických koalic ve volbách proto Jana Hrušínského muselo více než potěšit.

ČTĚTE TAKÉ: Malé veřejné zakázky v Praze mají být od července průhlednější

„Andrej Babiš prohrál. Komunisty jsme poprvé od II. světové války vyhnali ze sněmovny. Česká republika zvítězila,“ napsal Hrušínský na svůj Facebook v sobotu po zveřejnění volebních výsledků. A o den později přidal představu o tom, jak by budoucí vládní moc měla postupovat.

„Podle mého názoru by 1. zákonem přijatým v nové Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky měl být zákaz kandidatury do významných veřejných funkcí pro trestně stíhané a pro osoby s prokázanou minulostí agenta StB. Vždyť podle dnešní praxe by mohl třeba na funkci prezidenta České republiky nebo na předsedu vlády kandidovat kdejaký trestně stíhaný zloděj, komunistický udavač nebo dokonce mezinárodní podvodník. To by někdo z vás chtěl? Něco takového přece slušný a myslící člověk nemůže chtít,“ napsal Hrušínský.

Podle něj je také pro demokracii je životně důležité, aby mezi prvními přijatými zákony byla 30 let slibovaná korespondenční volba.

„Konečně naplní Ústavu ČR a umožní českým občanům žijícím v zahraničí, aby se mohli důstojným způsobem zúčastnit parlamentních i krajských voleb. Ústava jim toto právo sice zaručuje, ale v praxi je to pro ně neskutečně obtížné a v podstatě nemožné,“ vysvětlil Jan Hrušínský s tím, že gratuluje poslancům demokratických stran k vítěztví a drží jim palce.

ČTĚTE TAKÉ: Babišův předvolební faul. Pirátům vyčítá zdražení MHD, jeho primátoři ale udělali to samé

„Uvidíme, jak si nově zvolení ctihodní poslanci demokratických stran povedou – a budeme je bedlivě sledovat,“ dodal pak na závěr svého příspěvku.

Nepřehlédněte