Pražské zprávyKristián Vích12. října 20212 minuty čtení

Sdílená kola mohou Pražané nově využívat zdarma až hodinu denně

Foto: Unsplash

V pondělí Praha spustila pilotní projekt propojení sdílených kol s Pražskou integrovanou dopravou. Každý majitel elektronické předplatní jízdenky pro Prahu může využít zdarma až čtyřikrát denně prvních 15 minut jízdy na sdíleném kole provozovatelů Rekola a Nextbike.

„Propojení sdílených kol s kuponem na MHD běžně funguje v mnoha zahraničních městech, a tak nevidím důvod, proč bychom nemohli tento bonus k Lítačce nabídnout i Pražanům. Kola jsou užitečným doplňkem systému dopravy ve městě, a to hlavně na střední a krátké vzdálenosti,“ sdělil Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Metro bude od prosince jezdit přes den o něco častěji

Vedení Prahy uvedlo, že projekt zatím poběží v rámci podzimu 2021 a o jeho ukončení bude veřejnost dopředu včas informovat. Následně se vyhodnotí využívání služby a rozhodne o podobě jejího trvalého zapojení do systému Pražské integrované dopravy.

Jak to funguje

Prvních 15 minut zdarma od vypůjčení kola může využít každý majitel platné elektronické předplatní jízdenky pro území Prahy (nahraný na kartě Lítačka, v mobilní aplikaci PID Lítačka nebo na platební kartě či Inkartě Českých drah), který svůj aktivní účet v Lítačce propojí s aplikacemi provozovatelů sdílených kol Rekola nebo Nextbike, a to až čtyřikrát denně.

Pro vypůjčení kola je potřeba mít staženou mobilní aplikaci poskytovatele služby sdílených kol, ve které je pro první vypůjčení nutné propojit účet v rámci bikesharingu s účtem uživatele v systému PID Lítačka.

Po úspěšném propojení účtu Lítačky a bikesharingu je každé další zapůjčení kola velice snadné, systém si propojení s Lítačkou a tudíž i nárok na bezplatnou čtvrthodinu až čtyřikrát denně u jakéhokoli poskytovatele pamatuje.

ČTĚTE TAKÉ: Pruhy vyhrazené pro autobusy MHD v Praze postupně přibývají

Zdroj: Tisková zpráva PID

Nepřehlédněte