Pražské zprávyKristián Vích29. září 20212 minuty čtení

Pražská zoo oslavila 90. narozeniny. Patří mezi světovou špičku

Foto: Zoo Praha

Pražská zoologická zahrada v Troji si v úterý připomněla 90. výročí existence. Pro návštěvníky se poprvé otevřela 28. září 1931. Tehdy ještě nedokončený osmihektarový areál se za devět dekád své existence proměnil v nynější téměř šedesátihektarovou zoo, která má světové renomé.

„V letošním roce si připomínáme již 90 let od otevření, tedy konkrétně šlo o otevření jejího tehdejšího staveniště, zoo byla budována ještě mnoho dalších let. Po desetiletích debat, sporů a příprav tak hlavní město konečně získalo svou vlastní zoologickou zahradu,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: TÝDEN V PRAZE: Totální kolaps tramvají a náruživý páreček indických lvů

O umístění nynější zahrady rozhodl velkorysý dar velkostatkáře Aloise Svobody, který pro zoo věnoval pozemky v Troji. Jedním z prvních zvířat byla vlčice Lotta. Její výběh stojí v areálu Zoo Praha dodnes a obývají jej pandy červené. Velmi známou zvířecí celebritou byla také lvice Šárka. Dnes chová pražská zoologická zahrada téměř šest tisíc zvířat.

„S prvním otevřením zoo je spojeno především jméno prvního ředitele Jiřího Jandy. Založení i budování zahrady zasvětil značnou část života a nezměrné úsilí,“ připomněl současné ředitel Bobek.

Během devadesátileté existence zoo přečkala světovou válku i ničivé povodně v roce 2002. Dlouhodobě je nejnavštěvovanější českou zoo – v roce 2019 přivítala přesně 1 456 526 návštěvníků. Kvalitu zahrady oceňují odborníci i návštěvníci. V roce 2015 se podle hodnocení uživatelů serveru TripAdvisor umístila mezi světovými zoo na 4. místě.

Úterní oslavy se nesly v duchu třicátých let. Nechyběly dobové kostýmy, automobily, hudba ani tematické dekorace. V rámci oslav proběhl i křest nové knihy mapující historii zoo s názvem Zoo pro hlavní město, představení deskové hry Po stopách v Zoo Praha i speciálních Trojských tolarů vydaných Státní tiskárnou cenin.

ČTĚTE TAKÉ: Zdevastovaný studniční domek v oboře Hvězda prošel rekonstrukcí

Zdroj: Tisková zpráva Zoo Praha

Nepřehlédněte