Kam vyrazitPetra Domašínská23. září 20212 minuty čtení

Kmotři elektronické hudby Underworld vystoupí na Metronome Prague

Foto: Metronome Prague

Festival Metronome Prague přiveze v červnu 2022 do Prahy jednu z nejzásadnějších světových kapel elektronické hudby, britské Underworld. Doplní tak již dříve ohlášené hvězdy Nicka Cavea se skupinou The Bad Seeds, britské indiepopové duo Oh Wonder a amerického zpěváka a skladatele Becka.

Underworld patří nejen mezi nejvýznamnější elektronické kapely světa, ale také k průkopníkům tohoto progresivního stylu. Ačkoli se plné slávy dočkali až v 90. letech, činnost zahájili už na začátku předchozí dekády. Hlavními osobnostmi souboru jsou od samého začátku Karl Hyde a Rick Smith, které průběžně doplňovala více než desítka dalších spolupracovníků, z nichž nejvýznamnějším bezesporu byl DJ Darren Emerson.

ČTĚTE TAKÉ: Největší hudební hvězdy světa přijedou příští rok do Prahy. Na tyhle všechny se můžete těšit

Zlomem v kariéře kapely byla účast na soundtracku kultovního filmu Trainspotting, který obsahoval dvě skladby Underworld Dark & Long (Dark Train) a Born Slippy, které se zařadily k vůbec nejznámějším nahrávkám 90. let a elektronické hudby vůbec.

Kariéra Underworld je ve světovém kontextu zajímavá i tím, že ačkoli se jedná o jednu z nejslavnějších existujících kapel vůbec s milionovými prodeji, nikdy neztratila chuť a vůli posouvat svoji hudbu, experimentovat a spolupracovat i s řadou jiných umělců, často ze zcela odlehlých žánrů, jako je minimalistická improvizační skupina The Necks nebo na druhé straně rocker Iggy Pop.

Kromě desítky alb základní diskografie mají Underworld na kontě také řadu živých nahrávek, účastí na filmových soundtraccích a hudebních složek populárních videoher.

5. ročník festivalu Metronome Prague 2022 se uskuteční ve dnech 23.- 25. června 2022 na Výstavišti Praha a vstupenky jsou již v předprodeji. V minulých letech Metronome nabídl hvězdy jako Kraftwerk, Primal Scream, Liam Gallagher, Morcheeba, Sting, Iggy Pop, Foals, Chemical Brothers, Kasabian, Tom Odell, Ella Eyre, David Byrne, John Cale nebo Massive Attack.

ČTĚTE TAKÉ: Centrum Prahy opět oživí flašinetáři z celé republiky

Nepřehlédněte