Pražské zprávyKristián Vích15. září 20212 minuty čtení

Politikům na nás nezáleží, stěžují si lokální farmáři

Foto: Unsplash

Farmářské trhy se zejména v posledních letech těší vzrůstající oblibě. Zákazníci ve městech rádi nakupují čerstvé sezónní ovoce a zeleninu, ale i další produkty lokálních producentů.

Pro malé a střední farmáře jsou trhy vítaným a stabilním odbytištěm. I přesto je ale po koronavirové pandemii jejich situace poměrně složitá. Mnozí se dokonce obávají, že v případě zhoršení epidemické situace jim bude opět znemožněno prodávat, stejně jako na počátku roku. Vinu na tom prý nesou politici.

ČTĚTE TAKÉ: Legenda českého zemědělství. Před 80 lety vyjel traktor Svoboda Diesel-Kar 12

„V době pandemie se bohužel ukázalo, že politická podpora lokálních pěstitelů a zemědělců je takřka nulová. Farmářské trhy, které jsou pro farmáře často jediným prodejním kanálem, byly několikrát uzavřeny, finanční kompenzace byly směšné a někteří farmáři museli se svou činností skončit,“ říká předseda Asociace farmářských tržišť ČR s tím, že v sousedních zemích byly farmářské trhy i během té nejhorší epidemiologické situace alespoň částečně v provozu.

„Je více než zřejmé, že osud českých farmářů, pěstitelů, chovatelů a zemědělců našim zákonodárcům na srdci příliš neleží,“ pokračuje Sedláček. I proto asociace farmářů na říjen svolala do Prahy konferenci, která se má věnovat nejpalčivějším problémům. Pozváni jsou mimo jiných i čtyři přednášející z Německa.

„Právě v Německu mají s pořádáním farmářských trhů letité zkušenosti, farmáři mají podporu politiků, veřejností jsou vnímáni jako zdroj kvalitních tuzemských potravin. To u nás prozatím není, politická podpora je minimální, to je třeba změnit,“ říká Jiří Sedláček.

Proti zákazu provozu farmářských trhů z důvodu pandemie se ostře ohradil už letos v březnu. Prohlásil tehdy: „Uzavření farmářských trhů, ve chvíli, kdy mohou obchody s potravinami fungovat takřka v běžném provozu, chápeme jako diskriminační a absurdní. Na jedné straně od politiků napříč politickým spektrem slyšíme, že chtějí lidem dopřát kvalitní tuzemské potraviny, hovoří se dokonce o zákoně, který by všem prodejcům potravin nařizoval procentuální zastoupení produktů vyrobených v Česku v jejich sortimentu, na druhé straně ti samí politici opakovaně hlasují pro uzavírání farmářských trhů, čímž zejména menší a střední farmáře vedou k bankrotu.“

ČTĚTE TAKÉ: Farmářské trhy na Kubánském náměstí mají nového provozovatele. Slibuje kvalitní sortiment i doprovodný program

Zdroj: Tisková zpráva Asociace farmářských tržišť ČR

Nepřehlédněte