Pražské zprávyPražskýDEN.cz16. ledna 20182 minuty čtení

Krištof Kintera se přesunul z Rudolfina do motolské nemocnice

Část úspěšné expozice Krištofa Kintery se z Galerie Rudolfinum přesunula do FN Motol. Jeden z nejvýraznějších exponátů podzimní výstavy Nervous Trees – “BASIC ATOMIC” je nyní umístěn na prostranství před budovou ředitelství a veřejnost si ho bude moci prohlédnout až do září.

Obří skulptura napodobující buněčné struktury je složená z nejrůznějších kulovitých předmětů včetně mořských bójek či vánočních ozdob. „To se mi líbí, už to nemá nablýskanou polituru ve stylu Jeffa Koonse, nemá to být objekt, který by zdobil obchoďáky,“ říká autor. Tím naráží na svůj vlastní výrok, že umění by podle něj mělo „zlobit“ a ne zdobit.

ČTĚTE TAKÉ: Medaile Lukáše Krpálka je dočasně vystavena pro veřejnost

Ideou umístit jeden ze svých exponátů do prostor motolské nemocnice se Krištof Kintera zaobíral již delší dobu. Ke spolupráci ho totiž oslovil prof. Robert Lischke, přednosta III. Chirurgické kliniky 1.LF UK a FN Motol, který je jedním z Kinterových přátel.

„Jsme opravdu nadšeni a nesmírně poctěni. Dílo “BASIC ATOMIC” zde ve FN Motol nabourává sterilitu nemocničního prostředí, které si veřejnost často spojuje s bolestí a nepříjemnými zážitky. Umělecký exponát je tím, co působí pozitivně na myšlení návštěvníků nemocnice, kteří mohou alespoň na chvíli přenést svou pozornost mimo jejich problémy a zdravotní obtíže,“ říká ředitel Fakultní nemocnice v Motole JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA.

FN Motol si velmi váží toho, že mu byl tento umělecký objekt zapůjčený bezplatně. I když má umění v motolské nemocnici velkou tradici, něco tak „masivního“ zde dosud umístěné nikdy nebylo. V ČR se tak stalo poprvé, kdy je velmi úspěšné Kinterovo dílo vystavováno v prostorách veřejné instituce. V zahraniční byl tento exponát vystaven například ve švýcarské Basileji nebo nizozemském Rotterdamu.

V umisťování uměleckých děl do prostor nemocnice chce FN Motol a Krištof Kintera pokračovat i v budoucnu. Socha “BASIC ATOMIC“ je tak prvním krokem v započaté spolupráci.

ČTĚTE TAKÉ: Národní muzeum představuje osobnost Milana Rastislava Štefánika

Krištof Kintera (*1973)

Patří k nejznámějším současným českým umělcům. Má za sebou desítky výstav po celém světě a jeho uměním se může pochlubit nejeden soukromý sběratel. Je autorem pomníku věnovanému propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi na nábřeží Kapitána Jaroše „Bike to Heaven“ nebo pod Nuselským mostem „Memento mori“ věnovaný sebevrahům. Na podzim 2017 připravil ve spolupráci s Galerií Rudolfinum rozsáhlý projekt Nervous Trees, který shrnoval posledních pět let jeho tvůrčí práce. Ve výjimečných prostorách Kintera představil desítky soch, instalací a interaktivních objektů. Výstava byla neuvěřitelně úspěšná a vidělo ji přes 160 tisíc lidí.

Nepřehlédněte