NázoryKristián Vích13. září 20212 minuty čtení

Komentář: Další důkaz, jak evropští politici nepracují pro lidi

Foto: Unsplash

Letní čas bude v příštích pěti letech stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a potrvá do poslední neděle v říjnu. V pondělí to schválila česká vláda. Původně přitom mělo střídání času skončit v celé Evropské unii už v roce 2019.

Opatření, které už spoustu let páchá více škody než užitku, s námi ještě hodně dlouho zůstane. Na vině jsou evropští politici, představitelé jednotlivých členských států EU, kteří se nedokázali dohodnout na jednotném čase. Je to další důkaz selhání našich čelních představitelů v rozhodování o praktických otázkách života každého občana.

ČTĚTE TAKÉ: Konec herních automatů v Praze. Nová vyhláška je má úplně zakázat

Na jednu stranu je fér přiznat, že hovoříme o komplexním problému. Na druhou stranu se musíme ptát, proč to evropští politici nedokázali, když jim to občané zadali za úkol v celoevropském internetovém referendu. Chyběla snad odvaha a vůle? Nebo to byla obyčejná lenost? Spíš to teď skoro vypadá, že si politici tropí z občanů legraci.

ČTĚTE TAKÉ
Změna času opět zamává s biorytmem. Konec střídání v nedohlednu

Nebyl pro ně problém schválit a uvést do praxe nesmyslná nařízení obtěžující život, jako třeba cookies lišty vyskakující na návštěvníky každé webové stránky. Rušit staré nesmysly ale zřejmě nikdo z nich nechce, navzdory průzkumům veřejného mínění a názorům odborníků.

Každoroční změny času jsou velkou zátěží zejména pro citlivější osoby. Zvykat si na ně dvakrát do roka je ale obtížné pro většinu z nás. Podle statistik pojišťoven a policistů následkem změn času pravidelně skokově přibývá dopravních nehod. V průměru asi o 20 %. Výskyt smrtelných nehod během dvou týdnů po provedené změně času pak stoupá o 6 %.

Co se bude muset stát, aby v evropské politice konečně zavál vánek zdravého rozumu? A je to ještě vůbec reálné?

ČTĚTE TAKÉ: Takovou nevychovanost jsem ještě nezažila, zlobí se starostka Černochová na primátora Hřiba

Zdroj: https://www.autorevue.cz/zmena-casu-na-letni-opet-potrapi-ridice-statistiky-potvrzuji-vyssi-riziko-nehod, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3369018-nechat-letni-cas-naporad-bylo-tragicke-mini-vedkyne-illnerova-v-zime-svitalo-az-v

Nepřehlédněte