Pražské zprávyKristián Vích3. září 20211 minuta čtení

Plejtvák myšok je zpátky v muzeu. Bude součástí expozice světových parametrů

Foto: Národní muzeum

Skončilo náročné restaurování jednoho z nejznámějších exponátů a zároveň symbolů Národního muzea. Téměř 23 metrů dlouhý plejtvák myšok je od pátku 3. září opět k vidění pro návštěvníky.

Velryba je nyní součástí zcela nové expozice Zázraky evoluce, která je podle Národního muzea jednou z nejmodernějších přírodovědeckých expozic v Evropě. Téměř pět let na projektu spolupracovali nejrůznější odborníci, preparátoři, umělci a IT specialisté z celého světa.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Želvy z pražské zoo po zimě už opět vylezly ven

Expozice vypráví poutavé příběhy evoluce, kdy se nejrůznější organismy přizpůsobovaly rozličným podmínkám na Zemi. Svět zvířat představuje pomocí nejmodernějších technologií včetně videomappingu, zato bez muzejních polic a regálů. Návštěvníkům budou nad hlavou doslova létat ptáci či proplouvat ryby. Zvířata uvidí v jejich přirozeném prostředí a pohybu.

Jedinečné a vzácné exponáty doplňují zbrusu nové modely zvířat včetně žraloka bílého, plejtváka malého nebo největšího modelu krakatice obrovské na světě, který má na délku 17 metrů.

Kostru plejtváka myšoka mohli Pražané poprvé spatřit v listopadu 1888 v domě U Halánků, dnešním Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Do současné Historické budovy Národního muzea byla převezena v roce 1892.

Nepřehlédněte