LifestyleIvana Kratochvílová1. září 20212 minuty čtení

5 věcí, které dokonale vyčistíte pomocí pracího prášku

Foto: Pixabay

Prací prášek je velmi užitečný čisticí prostředek na prádlo. Možná jste ale nevěděli, že ho můžete použít i na čištění dalších věcí v domácnosti. V tomto článku vám prozradíme, které přesně to jsou.

Odtoky

Zjistili jste, že máte ucpaný odtok? Nemusíte hned volat odbornou pomoc. Vyzkoušejte nejdřív tento trik. Do odtoku nasypte 60 ml pracího prášku a poté pomalu přilijte asi litr horké vody. Horká voda a prášek společně odstraní nečistoty, které jsou v odtoku usazené. Jedná se o rychlý a levný trik, který vám ušetří nákup drahých čisticích prostředků, a možná dokonce návštěvu instalatéra.

ČTĚTE TAKÉ: Staňte se mistrem organizace domácnosti a získejte více času pro sebe

Zdi a koupelna

Z pracího prášku můžete velmi snadno vyrobit víceúčelový čisticí prostředek. Potřebujete k tomu 80 ml bělidla, 4 litry vody a jednu polévkovou lžíci pracího prostředku. Skvěle se hodí, když potřebujete otřít zeď nebo vyčistit koupelnu či toaletu.

ČTĚTE TAKÉ
Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích

Koberce

Je logické předpokládat, že když prací prášek dobře ničí skvrny na oblečení, dokáže totéž i u skvrn na koberci. Postup je jednoduchý. Skvrnu posypte pracím prostředkem a lehce ji potřete mokrým hadříkem, aby se prací prostředek vsákl do skvrny. Počkejte 5 minut a pak odstraňte zbytky prášku. Postup můžete opakovat, dokud skvrna na koberci zcela nezmizí.

Auto

Prací prášek bez větších problémů zničí všechny nečistoty na kapotě vašeho automobilu. Musíte ho ale nejprve zředit. Jedna polévková lžíce prášku stačí na jeden celý kbelík teplé vody. Pozor! Pokud prášek s vodou dobře nepromícháte, může dojít k poškození laku auta. A to určitě nechcete.

Podlahy

Vlastnosti pracího prostředku jsou skvělé i pro čištění podlah. Stačí přidat jednu čajovou lžičku pracího prášku do misky s vodou a před mytím podlahy hadřík dobře vyždímat.

ČTĚTE TAKÉ: Čistý vzduch je základem spokojeného života. Zatočte doma s roztoči a pachy

Nepřehlédněte