Pražské zprávyKristián Vích31. srpna 20212 minuty čtení

Ambiciózní plán. Tisíce pražských budov dostanou solární panely

Foto: Pixabay

Pražští radní schválili vznik nové městské příspěvkové organizace. Jejím hlavním úkolem má být příprava, vybudování a provozování pražské sluneční elektrárny, která by využívala zejména budovy v majetku hlavního města.

Pražské společenství obnovitelné energie má nejen připravit a realizovat výstavbu nových zdrojů energie a tepla, ale následně tyto zdroje i provozovat. V budoucnu se pak má věnovat i rozvoji výroby tepla a případně plynu obnovitelného původu. V gesci bude mít také přípravu projektů energetických úspor budov.

ČTĚTE TAKÉ: Vedra zvyšují spotřebu elektřiny. Hrozí Praze výpadky proudu?

Pro výstavbu pražské sluneční elektrárny chce Praha využít zhruba 7 tisíc objektů ve svém vlastnictví. Plán na rok 2022 počítá s výběrem zhotovitele a následnou realizací pilotního projektu souběžné výstavby celkem 40 slunečních elektráren.

„Jednoduše řečeno, chceme na střechách městských budov, jako jsou školy, úřady nebo domovy sociálních služeb, vybudovat a provozovat pražskou sluneční elektrárnu, která bude dodávat Pražanům zelenou elektřinu, na jejíž cenu nebude takový tlak jako v případě elektřiny z uhlí,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora pro oblast životního prostředí.

Vybudování elektrárny je jedním z opatření pražského Klimatického plánu, který má snížit emise oxidu uhličitého ve městě o 45 % do roku 2030. Kromě střešních slunečních elektráren chce Praha využít i kogenerační jednotky na biometan. Ze všech těchto nových zdrojů by mohlo vznikat až několik set megawatt zelené energie ročně. 

Zdroj: Tisková zpráva Magistrátu hl. m. Prahy

Nepřehlédněte