LifestyleTereza Běhalová24. srpna 20213 minuty čtení

Rychleji do hrobu díky špatným návykům. Změňte je, než bude pozdě

Foto: Unsplash

Kdo by nechtěl prožít dlouhý a spokojený život v plném zdraví? Všichni víme, že pro to musíme něco dělat. Není to ale jen vyvážená a pestrá strava, co je nutné si hlídat. Do hry vstupují i některé špatné návyky, které život podstatně zhoršují, nebo dokonce zkracují. A my si je přitom často neuvědomujeme.

Spánek

Je trochu záhada, proč lidé prospí až třetinu života. Zřejmě to ale má dobrý důvod. Během spánku dochází v těle k nejrůznějším procesům, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Obnovují se buňky, mozek zpracovává vjemy z předchozího dne a ukládá je do paměti, vylučují se důležité hormony. Spánková deprivace způsobuje psychické i fyzické problémy. Nastává efekt sněhové koule, problémy se na sebe nabalují a smrtící spirála se roztáčí.

ČTĚTE TAKÉ: Šedý zákal může postihnout každého. Dávejte pozor na varovné příznaky

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je proto základem pevného zdraví a dlouhého života. O tom, co všechno nedostatek spánku může napáchat, jsme už psali tady. Ovšem pozor. Stejně jako nedostatek spánku, také jeho nadmíra škodí. Každý má potřebu spánku jinou. Různé vědecké studie se ale většinou shodují, že dospělý člověk by měl denně spát přibližně 7 až 9 hodin.

Sezení

Pokud máte sedavé zaměstnání, měli byste v průběhu dne dělat pravidelně přestávky a alespoň se protahovat nebo chodit. Tělo je stvořeno k pohybu. Dlouhé vysedávání u počítače způsobuje nejrůznější problémy a může zkracovat život. Například zvyšuje krevní tlak, což vede k chorobám srdce a cév.

Vyšší je i riziko obezity, cukrovky a rakoviny. V neposlední řadě hrozí problémy s páteří, krčními svaly a ploténkami. Je prokázáno, že pokud prosedíte 12 hodin denně, máte o 40 % větší pravděpodobnost, že zemřete během příštích 15 let oproti těm, kteří sedí méně než 3 hodiny denně.

Vztahy

Člověk je společenský tvor. A pokud žije osaměle a nemá kvalitní vztahy se svým okolím, může to výrazně zkrátit délku života. Ukázalo se, že lidé, kteří udržují pevné sociální vazby s ostatními, mají 50% šanci žít déle než ti, kteří jsou osamělí.

ČTĚTE TAKÉ: Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch

A není to jen o tom, že blízkost druhých přináší emoční stabilitu. Samotáři také více zanedbávají péči o vlastní zdraví a mohou snadněji přehlédnout fyzické změny související s počínajícími chorobami, na které by je přitom mohli upozornit jejich partneři nebo blízké osoby. Do péče lékařů se pak mohou dostat příliš pozdě.

Emoce

Tělo a duše jsou spojité nádoby, kterými protéká proud života. Když se jedna nádoba ucpe, do druhé nic neproteče. Velkým problémem je potlačování skutečných emocí. Je důležité dávat okolí najevo své skutečné pocity. Nestyďte se za slzy, dávejte najevo lásku, radujte se z úspěchů a naučte se přijímat i prohry a příkoří.

Ideálem samozřejmě je, abychom svou mysl udržovali v optimistickém módu. Nebojte se ale projevit ani zlost, hněv, vztek, závist nebo nenávist. Občas je zkrátka důležité upustit páru. Jen by při tom nikdo neměl přijít k újmě.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_deprivation, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/the-dangers-of-sitting, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31140291/

Nepřehlédněte