MagazínTereza Běhalová11. srpna 20213 minuty čtení

Nejčastější mýty, pověry a předsudky o kočkách, které se nezakládají na pravdě

Foto: Unsplash

Kočky svou jedinečnou povahou, elegancí a krásou odjakživa fascinují člověka. Zároveň jsou ale zahaleny určitým tajemstvím. Vyprávěly se o nich legendy a pověry, z nichž některé se dochovaly dodnes. Podívejme se na nejčastější mylné představy o kočkách.

Černá kočka přináší smůlu

Všichni jsme zřejmě slyšeli pověsti, které kočkám přisuzují negativní vlastnosti. Jedna z nich, která přetrvává dodnes, říká, že pokud vám cestu zkříží černá kočka, budete mít smůlu. Jediný způsob, jak se zachránit před neštěstím, je plivat a nadávat na kočku.

ČTĚTE TAKÉ: Orangutaní samice Mawar z pražské zoo musela k zubaři na náročnou operaci

Právě tento druh pověr dodnes kočkám škodí. Svědčí o tom útulky, kde často končí černé kočky, které někdo nestrpěl na své zahradě, nebo se jim dokonce snažil ublížit. Ve skutečnosti se černé kočky povahově nijak neliší od svých ostatních kolegyň. Ba co víc, černá barva kočky může vašemu obydlí dodat na eleganci.

Foto: Unsplash

Kočka by měla před kastrací alespoň jednou porodit

Toto přesvědčení je zcela mylné. Neexistuje žádný důvod, proč by kočka měla mít za život alespoň jeden vrh koťat. Je to právě naopak. Sterilizace zabrání pohlavně přenosným chorobám. Kočka se bude méně toulat a prát a přestane si také značkovat teritorium. A co je nejdůležitější, zabrání se tím narození koťat, jejichž krátký život bývá často ukončen krutým a nehumánním způsobem.

Jako kočka a pes

Tímto pořekadlem obvykle vyjadřujeme situaci, kdy chceme říci, že si dva lidé nerozumějí. Je ale pravda, že by kočky a psi nemohli nalézt společnou řeč?

Kočka a pes sice mluví různými jazyky, ale to jim nebrání stát se nejlepšími přáteli. Zpočátku jistě dojde k pár nedorozuměním, ale nakonec si na sebe dokáží zvyknout. Když pes vrtí ocasem, vyjadřuje tím radost, ale kočka hněv. Když kočka mňouká, pes to zprvu chápe jako vrčení, kdežto kočka zase považuje psí vrčení za předení.

ČTĚTE TAKÉ: Skvělá zpráva z pražské zoo. Narodil se tam mimořádně ohrožený pták

Je na nás, abychom doma vytvořili přátelskou atmosféru a umožnili zvířatům se poznávat. Jakmile si pes a kočka na sebe zvyknou a porozumí si, nic už nebude stát v cestě jejich skvělému přátelství.

Foto: Unsplash

Kočky jsou falešné

Většina majitelů koček vám potvrdí, že to není pravda. Ve skutečnosti je faleš výhradně lidská vlastnost, která se u zvířat nevyskytuje. Lidé, kteří to o kočkách říkají, pouze neznají jejich povahu a jazyk. Kočky jsou individualisté, s výraznou řečí těla, kterou málokdo dokáže rozklíčovat. Pokud budete brát kočku jako rovnocenného partnera, oplatí vám to vždy laskavým a přátelským chováním.

Málokdy nějaké zvíře vyzařuje tolik klidu a pohody jako kočka. A je to také jedno z mála zvířat, které svou řečí těla dává jasně najevo svou náladu a postoje. Názor, že kočky jsou falešné, je tedy zcela mylný, protože nám jasně a přímočaře říkají, co se jim líbí a co ne.

Kočky jsou navíc skutečnými terapeuty. Rozpoznají naše nálady, trápení a někdy dokonce i fyzickou bolest. I proto mnozí lékaři doporučují trávit čas s kočkou, jejíž dovádění působí proti osamělosti i stresu a zahání chmurné myšlenky.

Foto: Unsplash

Kočky milují mléko

Je pravda, že většina koček si na mléku s radostí pochutná. Nejspíš jim připomíná první měsíce života, kdy je kojila jejich matka. Málo už se ale ví, že kravské mléko obsahuje hodně laktózy, která kočkám škodí. Na její trávení nemají ty správné enzymy, takže se po mléčném mlsu může dostavit průjem a zvracení. Pokud ale přesto chcete své čtyřnohé kamarádce mléko dopřát, kupte jí speciální nápoj se sníženým obsahem laktózy.

ČTĚTE TAKÉ: Chcete živého plyšáka? Pořiďte si britskou aristokratku

Zdroj: https://www.pdsa.org.uk/what-we-do/blog/vet-qa-can-cats-drink-milk

Nepřehlédněte