MagazínTereza Běhalová11. srpna 20212 minuty čtení

Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny

Foto: Unsplash

Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?

Vlašské ořechy – plody ořešáku královského – jsou velmi starou potravinou. Archeologické nálezy z Francie dokládají, že je konzumovali nejspíš už lidé v neolitu, tehdy zhruba 8 až 5 tisíc let před naším letopočtem.

ČTĚTE TAKÉ: Rozdíly mezi chřipkou a rýmou

Naši předci si zřejmě představovali (ostatně stejně jako my), že skořápka zastupuje kůži na hlavě, zatímco vnitřní jádro je lidský mozek. A z toho odvodili, že když je budou často jíst, prospějí tím své hlavě.

Foto: Unsplash

A skutečně – podle četných soudobých studií se ukazuje, že vlašské ořechy v kombinaci s celkově zdravým stravovacím režimem podporují nejen zdraví mozku, ale především zpomalují stárnutí a snižují riziko chronických chorob v pozdějším věku.

Mimo jiné třeba snižují riziko vysokého krevního tlaku a tím chrání kardiovaskulární ústrojí včetně srdce, zlepšují metabolismus, regulují záněty v těle a podporují zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

ČTĚTE TAKÉ
Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou

Co vlašské ořechy obsahují

Vlašské ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a vlákniny. Najdeme v nich také nenasycené mastné kyseliny, včetně omega-3 mastných kyselin. Ty jsou důležité pro rozvoj mozku, posílení nervů a zlepšení paměti.

ČTĚTE TAKÉ: Spící prorok Edgar Cayce. V tranzu léčil lidi a odhaloval tajemství reinkarnace

Pravidelná konzumace vlašských ořechů v přiměřeném množství (zhruba 1 hrst denně) tedy může posilovat paměť, zlepšovat myšlenkové procesy a celkově pozvedat lidského ducha.

Chcete-li do svého jídelníčku zařadit více vlašských ořechů, nečekejte na Vánoce. Zkuste si je přidat do salátu nebo si je namočit do hořké čokolády.

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/walnut-consumption-supports-cognitive-function-5079159, https://en.wikipedia.org/wiki/Walnut

Nepřehlédněte