Pražské zprávyKristián Vích10. srpna 20212 minuty čtení

Greta Thunberg na obálce Vogue kritizuje pokrytectví módního průmyslu

Foto: Unsplash

Klimatická aktivistka Greta Thunberg zveřejnila na svých sociálních sítích náhled obálky nejnovějšího čísla skandinávské verze módního časopisu Vogue. Je na ní vyobrazena, jak hladí koně a na sobě má oblečený nadměrný trenčkot. Cílem je upozornit na stále nevyřešený problém tzv. „rychlé módy“.

„Módní průmysl má obrovský podíl na klimaticko-ekologické nouzi, nemluvě o jeho dopadu na nespočet dělníků a komunit, kteří jsou po celém světě vykořisťováni, aby si někteří mohli užívat rychlou módu, kterou mnozí považují za zboží na jedno použití,“ napsala Thunberg v příspěvcích na Instagramu a Twitteru.

ČTĚTE TAKÉ: Britští muži dávali najevo své bohatství podivnou úpravou nehtů

Zároveň dodala, že někteří zástupci tohoto odvětví využívají nákladné kampaně, aby vzbudili dojem, že jsou udržitelní, klimaticky neutrální a spravedliví.

„Téměř vždy se jedná o greenwashing“, uvedla Thunberg s odkazem na opatření, kterými se společnosti snaží prezentovat zelenou image, aniž by ve skutečnosti dělaly cokoli pozitivního pro životní prostředí.

„Nelze masově vyrábět módu nebo spotřebovávat udržitelně, jak se dnes svět tváří. To je jeden z mnoha důvodů, proč budeme potřebovat změnu systému,“ napsala mladá Švédka, která po celém světě již několik let získává obdiv i budí ohromné kontroverze.

ČTĚTE TAKÉ: Módní ikona Hana Podolská. Smutný příběh legendární pražské podnikatelky

Móda není pro mě, říká Greta

Thunberg v rozhovoru pro časopis Vogue uvedla, že si již několik let nekupuje nové oblečení. „Naposledy jsem si něco nového koupila před třemi lety a bylo to z druhé ruky. Jen si půjčuji věci od známých,“ řekla.

Samotný časopis v tiskové zprávě uvedl, že sdílí hodnoty Grety Thunberg týkající se udržitelného života a ochrany životního prostředí. Oblečení, které měla Thunberg na sobě při focení pro časopis, bylo vyrobeno z udržitelných, recyklovaných materiálů, uvedl časopis.

Zdroj: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-pryder-vogue-kritiserar-modevarlden/

Nepřehlédněte