MagazínKristián Vích30. července 20212 minuty čtení

Starý seladon u soudu za nemravné návrhy mladým dívkám

Foto: Unsplash

Láska je mocná čarodějka a citům člověk neporučí. Dokládá to i více než sto let starý příběh jednoho amerického muže, který se zamiloval do mladé dívky a dostal se kvůli tomu až před soud. O případu informovaly v Praze vydávané Národní listy v srpnu 1903.

Starý seladon

Bývalý americký kapitán, stařec již sedmdesátiletý, objevil se nedávno před policejním soudem v Novém Yorku, aby se zodpovídal z neobvyklé galantnosti, již projevoval slabšímu pohlaví.

ČTĚTE TAKÉ: Příběh boje za volební právo žen připomíná nová výstava na Vítkově

Žalobkyní byla jeho vlastní choť. Při líčení pročtena celá řada intimních dopisů, jimiž starý lev salonů vyznamenával novoyorské slečinky.

Jeden z listů těch, zaslaný sedmnáctiletému poupěti, byl tohoto znění: »Drahá Margot s tmavýma očkama! Zdálo se mi dnes v noci o Tobě. Škoda, že nejsem už mlád! Jak víš, mám jachtu na moři, zvu Tě k malé vyjíždce, které se zúčastní také mé dcery, což mi bude záminkou, abych pozvati mohl také Tebe a spíjeti se kouzlem Tvých oček. Dostav se ve tři hodiny…«

Miss Margot s tmavýma očkama a také jiné dívky prohlásily před soudem, že pan kapitán býval nadmíru galantním vůči damám a že přízeň jich získati si hleděl slibováním všelikých darů, kterých však prý žádná z nich nikdy nespatřila.

»Co tomu říkáte, pane soudče?« zvolala paní žalobkyně plna zlosti, když vyslechla trapnou tuto historii. A s pathosem dokládala: »To pak je otec osmnácti dětí!«

ČTĚTE TAKÉ: Vydrží váš vztah navěky? Správného životního partnera odhalíte jednoduchým testem

»Měli jsme jich devatenáct!« opravoval lhostejně obviněný, »pamatuj se, ženuško, dobře…«

Policejní soud uložil panu kapitánu za jeho provinění se proti věrnosti manželské pokutu 500 dollarů, což ovšem odpovídá jedině ustanovením amerických zákonů.

– Národní listy, 13. 8. 1903. Autor neuveden.

Nepřehlédněte