MagazínKristián Vích30. července 20212 minuty čtení

Přísný režim studentek na Oxfordu. Feministky by dnes zuřily

Foto: Unsplash

Světoznámá univerzita v anglickém Oxfordu umožnila ženám studium teprve v 70. letech 19. století. Až do roku 1920 ale nebyly brány jako plnohodnotné členky. Směly sice navštěvovat přednášky, nemohly však počítat s tím, že by na konci získaly vysokoškolský diplom a titul. Jejich studentský život byl navíc oproti mužským protějškům omezen i v dalších ohledech. Podrobně o tom líčil český dobový tisk v roce 1898.

Život studentek v Oxfordě

Život, jaký vedou příslušnice oxfordské university vyznamenává se značnou přísností. Pravidla tohoto společného života, založená na starých tradicích anglických, značně připomínají klášterní ústav.

ČTĚTE TAKÉ: Rok 2020? Lidstvo už zažilo mnohem horší časy. Umíraly desítky miliónů lidí

Tak na příklad jest studentka povinna vrátit se domů ne později než v šest hodin, jestliže si nevyžádala zvláštního dovolení, vrátit se později.

Až do páté hodiny v učebních síních aneb na chodbách nesmí se ani pozdravovat, aniž hovořit se svými družkami. Teprve po čaji o páté hodině mohou studentky mezi sebou hovořit. Pravidlo toto má účel, aby se den nepromařil marnými řečmi.

Jest zakázáno navštíviti chrám častěji než dvakráte s touže družkou; jest to proto, aby mezi dívkami nevzniklo důvěrnější přátelství.

Přednášky jsou pro studenty i studentky společné, avšak studentky mají oddělená místa pod dozorem dámy, jež jest jejich představenou.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivé detaily o popravách popisoval na přednáškách kat ve výslužbě

Není pro ně nijakých zábav, nesmějí ani navštěvovat plesy, aniž účastnit se pikniků, smějí toliko přijímati pozvání na čaj.

– Národní listy, 3. 9. 1898. Autor neuveden.

Nepřehlédněte