Kam vyrazitKristián Vích29. července 20212 minuty čtení

Jedovaté pokojové rostliny představuje výstava v Botanické zahradě

Jedovaté rostliny

Foto: Unsplash

V Botanické zahradě hl. m. Prahy vrcholí tematický projekt Jedovatá sezóna. Ten návštěvníkům představuje jedovaté rostliny nejen našich zahrad a tuzemské i exotické přírody, ale též interiérů budov, a dokonce i našich domovů.

V tropickém skleníku Fata Morgana začala 23. července výstava jedovatých „pokojovek“. Nabídne jedovaté exotické rostliny, které jsou běžně v našich bytech k vidění. Setkáte se zde s celou čeledí áronovitých rostlin (Araceae). Patří mezi ně anturia, filodendrony, syngonia, epipremnum, zamiokulkas nebo aktuálně velmi módní diefenbachie a monstery.

ČTĚTE TAKÉ: Botanická zahrada se letos zaměří na jedovaté rostliny

Další rozšířenou skupinou oblíbených jedovatých pokojových rostlin jsou pryšce Euphorbia. Mezi ně patří nádherná trnová koruna (Euphorbia milii). Vyhledávaným pryšcem je také Euphorbia tirucalli. Ten je zvláštní tím, že na válcovitých zelených stoncích nemá po většinu roku žádné listy ani trny. Do této čeledi se řadí i tradiční vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima).

Na výstavě poznáte i další oblíbené jedovaté pokojovky, jako je klívie (Clivia), hvězdníky (Hippeatrum), krotony (Codiaeum) nebo tenury (Sansevieria), které známe pod jejich hovorovým názvem „tchynin jazyk“. Přehlídka jedovatých pokojových rostlin ve skleníku Fata Morgana potrvá až do 12. září.

Nejen jedovaté pokojové rostliny

Současně s nejnovější výstavou probíhá v Botanické zahradě i přehlídka jedovatých cykasů, sukulentů a dalších jedovatých tropických rostlin, ale i dalších „zákeřných“ druhů z našich zahrad i volné přírody, které jsou významnými zdroji léčiv a zároveň se mohou stát nebezpečným jedem.

V průběhu celého roku najdou návštěvníci napříč celou zahradou informační panely ke konkrétním exponátům projektu Jedovatá sezóna. Zahrada také pro zájemce připravila tištěného průvodce.

ČTĚTE TAKÉ: První mládě dikdika Kirkova se narodilo v pražské zoo

Nepřehlédněte