Pražské zprávyKristián Vích29. července 20211 minuta čtení

Nad Českem letí vzducholoď Zeppelin NT. Spatřit ji mohou i Pražané

Vzducholoď Zeppekin NT

Do České republiky zavítal vzdušný obr Zeppelin NT, v současnosti největší vzducholoď světa. Spatřit ho již ve čtvrtek mohli i Pražané. Odpoledne provedl přelet nad hlavním městem a krátce po 16. hodině přistál na letišti v Letňanech.

Vzducholoď se měla původně objevit až v pátek okolo osmé ranní nad Plzní a až poté dorazit do Prahy. Nakonec se tak stalo předčasně už ve čtvrtek odpoledne. Během zítřka mezi 10. a 12. hodinou bude ještě krátce kroužit nad metropolí. Poté zamíří přes Trutnov směrem k polské Vratislavi.

ČTĚTE TAKÉ: Ve všech pražských tramvajích bude brzy možné platit kartou. DPP začal s instalací terminálů

Poloztužená vzducholoď Zeppelin NT v barvách společnosti Goodyear má délku více než 75 metrů – měří tedy skoro jako tři čtvrtiny fotbalového hřiště – a výšku téměř 18 metrů. Na obloze ji proto nelze přehlédnout. V současnosti je to největší létající vzducholoď na světě.

Impozantní dopravní prostředek v těchto týdnech brázdí vzdušný prostor nad řadou evropských měst, včetně Londýna, Milána nebo Le Mans. Mimo jiné zajišťuje televizní záběry významných motoristických závodů. Na svých zastávkách někde nabízí i památeční lety pro veřejnost.

Stejný typ vzducholodě se v Praze objevil už v roce 2018. Tehdy se ovšem stroj v hlavním městě zdržel na celý týden.

ČTĚTE TAKÉ: Pražské letiště na hranici provozní kapacity. Cestující se musí připravit na dočasné snížení komfortu

Nepřehlédněte