MagazínKristián Vích18. července 20212 minuty čtení

Děsivé detaily o popravách popisoval na přednáškách kat ve výslužbě

Přednášky o popravách

Foto: Pixabay

Stát se profesionálním popravčím není nic, co po čem by normální člověk toužil. Přesto to svým způsobem bývalo řemeslo jako každé jiné. Jeden penzionovaný kat z Velké Británie přišel na počátku minulého století na to, jak si ke svému důchodu slušně přivydělat. Pořádal přednášky o popravách. Přečtěte si původní článek z Národních listů ze srpna 1901.

Přednášky kata o popravách

Zatím co učenci před dvěma neb třemi posluchači plíce si mohou vymluvit o zásadách humanismu a zušlechtění citů a revue učenecké přinášejí celé stati o témž předmětu, odnáší si vavříny »ušlechtilosti a něžnosti« povah Villiam Beatric, pensionovaný kat ve Worcestru.

ČTĚTE TAKÉ: Rok 2020? Lidstvo už zažilo mnohem horší časy. Umíraly desítky miliónů lidí

Tento pán připadl na skvostnou myšlenku, jak si vedle své pense vydělávati peníze. Za malé vstupné pořádá přednášky o svých katovských zkušenostech a popravách a má sály nabité zvědavým obecenstvem, pro které podobné přednášky jsou pravou pastvou.

ČTĚTE TAKÉ
Vyvolávání duchů v Maďarsku skončilo obrovským kraválem

S neobyčejnou fantasií líčí Beatric poslední okamžiky odsouzence, co jedl, pil a kouřil, tajemná slova, která zašeptal, když už měl smyčku na krku, jak mu chrupnul vaz — inu, pravá pochoutka v okurkové době.

A útlocitné dámy a mládež s utajeným dechem a vypoulenýma očima pase se na katových přednáškách o fortelech při lámání vazu, kličkách dlouhých a krátkých a jiných podrobnostech z tajů katova řemesla.

– Národní listy, 14. 8. 1901. Autor neuveden.

ČTĚTE TAKÉ: Trápení slavné Antonie Nedošinské. Život jí komplikovala matka, závist i nacisté

Nepřehlédněte