MagazínKristián Vích18. července 20212 minuty čtení

Vyvolávání duchů v Maďarsku skončilo obrovským kraválem

Foto: Pixabay

Spiritistické seance bývaly oblíbenou kratochvílí lidí na přelomu 19. a 20. století. V kronikách českých spiritistů najdeme řadu nevysvětlitelných zážitků a jevů. A nejinak tomu bývalo i v zahraničí, kde se vyvolávání duchů rovněž praktikovalo. Přečtěte si článek z Národních listů ze srpna 1901, kde se píše o jednom takovém sezení v Maďarsku.

I duchové cítí

Dokázalo se to nedávno v Pešti při tajuplné schůzce spiritistů v Domjaničové ulici. Klub spiritistů hostil toho večera ve svém středu znamenité jedno medium ze Švýcar a na počest jeho citována celá spousta znamenitých duchů. Při staženém plynu, rozumí se samo sebou, poněvadž duchové citovaní ze zášeří kazí prý si světlem oči.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Unikátní barevné záběry Prahy z konce 19. století. Takhle už naše město nikdy neuvidíte

Duchové prováděli celou spoustu věcí, nad nimiž se až rozum zastavoval. Konečně chtělo i medium ze Švýcar dokázat, co dovede a citovalo ducha nedávno v Alpách spadlého turisty Angličana. Dle udání media uměl pouze anglicky, čemuž zase maďarští spiritisté nerozuměli, ale to jim nic nevadilo.

Duch vyprávěl, chodě mezi klubisty v průvodu media, o hrůzách řícení se do propasti, o pocitu zabití dosud neznámém, až se z toho Maďarům kníry hrůzou ježily. Najednou ale duch strašlivě po německu zaklel a vlepil jednomu z Maďarů takový důkladný políček, až všechno zkoprnělo. Jeden Maďar totiž vytáhl z kabátu špendlík a zkoušel, jestli duch také cítí.

Hned rozžat plyn a spiritisté viděli ducha Angličana, jak si ohmatává místo, kde dotyčný Maďar zkoušel jeho citlivost. Nastal ovšem veliký kravál, duch Angličana i s mediem byl bez honoráře nakvašenými Maďary slavnostně vyhozen, nicméně po nemilém intermezzu v citování duchů pokračováno.

– Národní listy, 3. 8. 1901. Autor neuveden.

ČTĚTE TAKÉ: Proměnu Prahy za posledních 200 let ukazuje nová výstava

Nepřehlédněte