Kam vyrazitKristián Vích14. července 20212 minuty čtení

Národní muzeum zahájilo výstavu o vlastní historii

Historická budova národního muzea se po rekonstrukci otevřela návštěvníkům v říjnu loňského roku.

Foto: Národní muzeum

Národní muzeum zahájilo novou výstavu s názvem Muzeum od sklepa po půdu. Návštěvníkům nabízí pohled do života Národního muzea jakožto instituce, historického objektu, místa pro uchování předmětů nevyčíslitelné hodnoty i prostoru spjatého s množstvím zajímavých osobností.

Výstava v Historické budově je symbolicky instalována v dobových vitrínách, navržených architektem Josefem Schulzem před více než sto lety. Konkrétní sbírky i témata jsou zpracována napříč institucí. Odráží dobové vědecké postupy a poznatky, kulturní normy i politické změny, stejně jako proměny způsobů získávání, uchovávání i prezentace sbírek za více než 200 let.

ČTĚTE TAKÉ: Museum Kampa se po požáru znovu otevře pro veřejnost

Prostor je věnován nejen zakladatelským osobnostem, ale i donátorům, muzejníkům a samotným návštěvníkům. Dozvíte se například, z jakých společenských poměrů návštěvníci pocházeli nebo jak se proměňovaly jejich názory na expozice.

Téma sbírek je představeno na příbězích jejich cesty do muzea. Ty byly a jsou někdy překvapivé až osudové. Vedle běžných darů a nákupů jsou zmíněny i znárodněné předměty, ukradené sbírky, výzkumné expedice, spolupráce s  Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, velkorysé mecenášství, ale i náhody a tragické osudy, které k obohacení muzejních sbírek občas vedly.

Výstava nezapomíná ani na nejmenší návštěvníky. Je doplněna o dětskou linku a zábavnou interaktivní pátrací hru pro rodiny s dětmi. 

Nepřehlédněte