LifestyleTereza Běhalová29. června 20212 minuty čtení

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Foto: Unsplash

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet?

Správná volba UV faktoru

Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně při běžném nošení, ale určitě ne při dlouhém opalování na pláži.

ČTĚTE TAKÉ: Pálení žáhy snadno zaženete. Stačí potraviny, které máte doma

Myslete na voděodolnost

Ne všechny opalovací krémy jsou voděodolné. Už při nákupu v obchodě je proto potřeba důkladně prostudovat etiketu. Myslete také na to, že po každém vykoupání je nutné se osušit a nanést opalovací krém znovu. Jedině tak bude vaše kůže dostatečně chráněná.

Jednou namazat nestačí

Je jedno, jak vysoký ochranný faktor váš opalovací krém má. V každém případě je nutné ho v průběhu dne nanášet opakovaně každé dvě hodiny. Zatím neexistuje na trhu takový opalovací krém, který by dokázal vydržet na pokožce po celý den.

Pozor na datum spotřeby

Pokud se vám doma povalují opalovací krémy z loňské nebo dokonce předloňské sezóny, dobře zkontrolujte datum expirace. Krém by totiž jinak nemusel poskytnout ochranu. Často koluje informace, že loni otevřený krém už není možné používat. I zde platí, že byste měli důkladně prozkoumat doporučení výrobce.

Nepřehlédněte