NázoryKristián Vích28. června 20212 minuty čtení

Kdo je tady odporný? Reakce na nenávistná slova prezidenta z domova i ze světa

Foto: Pražský hrad

Pořádný rozruch opět vyvolal prezident Miloš Zeman. V nedělním vysílání CNN Prima News prohlásil, že transgender lidé jsou mu bytostně odporní. Za svá slova si vysloužil ostrou kritiku z Česka i ze zahraničí.

„Jestli si necháte přeoperovat pohlaví, dopouštíte se trestného činu sebepoškození,“ uvedl Miloš Zeman v Partii na Primě s tím, že jsou mu transgender lidé „opravdu bytostně odporní“. Jak se dalo čekat, na kontroverzní výrok reagují tisíce lidí z Česka i ze zahraničí. A tady je výběr některých z nich.

ČTĚTE TAKÉ: Začíná Prague Pride. Duhový průvod Prahou ale letos neprojde

„Transgender lidé jsou lidé, jako všichni ostatní. Ráno chodíme do školy či do práce, platíme daně, vychováváme děti. Svůj osud jsme si nevybrali. Také si nevybíráme nenávist, která je proti nám mířená jen proto, že jsme transgender,“ napsala na Twitter předsedkyně Mladých pirátů Georgia Hejduková.

S reakcí přišla i ředitelka české pobočky Amnesty International Linda Sokačová: „Ohrazuji se proti urážkám prezidenta Zemana namířeným k transgender osobám a kolegům z Prague Pride. Pan prezident nejspíš vůbec nechápe, čím vším si transgender lidé musí procházet a že si svůj osud nevybrali. Vyzývám ho k omluvě.“

Ostře se do prezidenta pustil sociolog Jan Sládek: „Celý život žijete veřejných peněz. S podporou kdo ví odkud peněz se stanete prezidentem. A jediné, čím dokážete upoutat pozornost je nenávist. Myslím, že každá trans osoba vybojovala víc bitev v životě než Miloš Zeman. Bude zapomenut. Zbytečný prezident,“ napsal na Twitter.

Český novinář a publicista Ján Simkanič si myslí, že výrok pronesl prezident záměrně: „Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman neurazil transgender lidi náhodou. Jde o další z mnoha „bomb“ hozených do prostoru, nad nimiž se může společnost rozhádat a rozdělit. Nedovolme mu to,“ vyzval.

ČTĚTE TAKÉ: Jiří Drahoš supluje nemohoucího Zemana v roli prezidenta. Komentář Kristiána Vícha

Nebývale nenávistné poznámky české hlavy státu si ale všímají i zahraniční média. Jejich čtenáři v komentářích na sociálních sítích většinou kroutí hlavou nad tím, jak je možné, že vrcholný středoevropský politik něco takového vůbec vypustí z úst. Mnohokrát se pak v komentářích opakuje, že „skutečně odporný“ je Zeman sám.

Nepřehlédněte