Pražské zprávyKristián Vích28. června 20211 minuta čtení

Národní muzeum nabídne druhého plejtváka v životní velikosti

Foto: Národní muzeum

Národní muzem nechalo vyrobit realistický model plejtváka malého v životní velikosti. Exponát doplní skutečnou kostru plejtváka myšoka, který je symbolem muzea.

Oba mořští velikáni budou k vidění pohromadě po otevření části přírodovědeckých expozic s názvem Zázraky evoluce, které je plánováno na začátek srpna.

ČTĚTE TAKÉ: Nejjedovatější žáby světa budou k vidění v Zoo Praha

Přestože je plejtvák malý nejmenším známým druhem plejtváka, dosahuje úctyhodných 6 metrů. Přesun modelu do Historické budovy Národního muzea a následná instalace proto byla poměrná náročná operace.

ČTĚTE TAKÉ
Začala rekonstrukce kostry plejtváka myšoka, symbolu Národního muzea

Model plejtváka malého je již nyní umístěn ve vitríně ve stejné místnosti, kde jsou návštěvníci zvyklí vídat i oblíbeného plejtváka myšoka zavěšeného u stropu sálu.

Evoluce zblízka

​​Fenomén evoluce je hlavní vodící linkou nové expozice. Návštěvníci se tu postupně seznámí s evolučními milníky u různých skupin živočichů.

K vidění bude mimo jiné i realisticky zpracovaný ptačí útes představující obydlí a útočiště hned několika ptačích druhů či pestrobarevný korálový útes, nad kterým se vznáší sedmnáctimetrový model krakatice obrovské.

ČTĚTE TAKÉ: Zoo Praha otevírá světově unikátní pavilon papoušků. Budete ohromeni a okouzleni, slibuje odbornice

Zdroj: Tisková zpráva Národního muzea

Nepřehlédněte