Pražské zprávyKristián Vích22. června 20212 minuty čtení

Pražané opět pijí vodu z Vltavy. Vodárna v Podolí obnovila provoz

Foto: Wikimedia Commons

Podolská vodárna začala znovu dodávat vodu do veřejné vodovodní sítě. Poprvé od roku 2002, kdy její provoz ukončily ničivé povodně. Od té doby sloužila pouze jako záložní zdroj.

Vodárna prošla v posledních dvou letech výraznou modernizací. Díky nejnovějším technologiím je nyní možné zbavit vodu nejrůznějších nežádoucích látek, včetně například velké části pesticidů. Hygienickou nezávadnost zaručuje filtrace přes granulované aktivní uhlí, UV záření nebo standardní chlorování. Rekonstruováno bylo i navazující technologické zázemí v budově.

ČTĚTE TAKÉ: Pražané si připlatí za vodu. Část peněz půjde na obnovu infrastruktury

„Cílem všech opatření je zajistit vyhovující kvalitu upravené pitné vody v plánovaných odstávkách při modernizaci Úpravny vody Kárané a Úpravny vody Želivka či při případných haváriích na přívodních řadech z těchto zdrojů. Také bude vzrůstat potřeba vody pro Středočeský kraj. Podolská vodárna se tak stává plnohodnotným zdrojem vody pro Pražany,“ zdůraznil generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

Interiér vodárny v Podolí. Foto: Pražské vodovody a kanalizace

Podolí bude v první fázi dodávat do sítě 400 až 500 litrů za sekundu. Podle potřeb centrálního dispečinku bude voda dodávána do vodojemů Flora, Karlov, Zelená liška, Laurová a Bruska. Podle technologické potřeby pak bude míchána s vodou z ostatních zdrojů, tedy z Káraného a ze Želivky. V příštích letech by pak vodárna měla navýšit svou kapacitu a zásobovat vodou i Středočeský kraj.

Majestátní budova vodárny v Podolí byla postavena ve 20. letech minulého století podle návrhu architekta Antonína Engela.

Nepřehlédněte