Pražské zprávyKristián Vích21. června 20212 minuty čtení

Areál holešovické tržnice se promění. Praha vypíše mezinárodní soutěž

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Pražští radní dnes schválili vyhlášení mezinárodní otevřené architektonicko-krajinářské soutěže na řešení veřejného prostoru v areálu Pražské tržnice.

V porotě soutěže zasednou experti z ČR i ze zahraničí. Soutěžící budou řešit úpravu prostorů mezi halami, podobu nových vstupů do areálu, umístění zeleně a využití dešťové vody, mobilní řešení pro stánkový prodej, pobytové plochy se sezením a další prvky, které mají za cíl celkově zkultivovat prostředí areálu.

ČTĚTE TAKÉ: Pražské židle a stolky se po zimě vrací do veřejného prostoru

Pražská tržnice má plochu víc než 100 000 m², což je zhruba jako dvě Václavská náměstí. Areál bývalých městských jatek byl uveden do provozu v roce 1895 a od roku 1993 je památkově chráněn jako nemovitá kulturní památka České republiky. V rukou předchozího nájemce dlouhé roky chátral a dnes je místy až v havarijním stavu.

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

„Pražská tržnice je naprosto jedinečná. Architektonicky cenný areál Pražanům v širším centru nabízí rozsáhlou plochu pro nákupy a služby, zábavu i odpočinek. Proto chceme získat co nejlepší návrhy pro řešení jeho veřejných prostor vzešlé z mezinárodní soutěže, v jejímž zadání zohledníme i přání Pražanů z dotazníkového a místního výzkumu,“ říká náměstek primátora Pavel Vyhnánek, který má rozvoj Pražské tržnice ve své gesci.

Soutěž bude dvoukolová. Porota složená z tuzemských i zahraničních expertů a ze zástupců pražské koalice i opozice v prvním kole posoudí došlé návrhy. Následně šest z nich postoupí do druhého kola, kde svůj návrh detailněji rozpracují, včetně cenové nabídky. Vítěz by měl být vyhlášen v březnu příštího roku. Realizace vítězných návrhů bude probíhat postupně v průběhu několika příštích let.

Zdroj: Tisková zpráva Magistrátu hl. m. Prahy

Nepřehlédněte