Pražské zprávyPražskýDEN.cz21. června 20212 minuty čtení

Kriticky ohrožené volavky císařské se snaží zachránit odborníci z Prahy

Foto: Royal Society for the Protection of Nature Bhutan

Zoo Praha pomáhá v Bhútánském království zachránit kriticky ohroženou volavku císařskou. V celém areálu výskytu této velké volavky přežívá již méně než šedesát jedinců, z toho polovina právě v Bhútánu. I tam ji však ohrožuje výstavba hydroelektráren. Proto již před několika lety započaly přípravy projektu na její záchranu, do kterého byla přizvána Zoo Praha.

„Cílem tohoto projektu je odebírat z posledních hnízd volavek císařských část mláďat a vytvořit záložní populaci v lidské péči,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a dodává: „Již od roku 2017 proto probíhalo proškolování budoucích bhútánských chovatelů, kteří absolvovali stáže i u nás v Praze. V Bhútánu jsme pomohli také při výstavbě chovné stanice a poskytujeme některé vybavení a materiál. Především však kolega Antonín Vaidl pomáhá pracovníkům bhútánské Royal Society for the Protection of Nature četnými konzultacemi.“

ČTĚTE TAKÉ: Nejnovější pražská slůňata už váží přes tunu. V březnu přijdou na svět další

První mláďata volavek císařských byla z jednoho z hnízd odebrána letos v dubnu a přesunuta do nově vybudovaného chovného zařízení v oblasti Changche-Tshirang. Mimochodem, při odběru mláďat byl využit i přepravní box ze Zoo Praha.

„Dvě mláďata se úspěšně aklimatizovala ve venkovní voliéře po přesunu ze zázemí stanice,“ popisuje aktuální situaci kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl s tím, že i v příštím roce je v plánu odebrat některá mláďata z hnízd, která by v přírodě nepřežila. „I když se vylíhnou třeba čtyři mláďata na jednom hnízdě, přežijí maximálně dvě, většinou jedno. Je to asi již poslední možnost, jak volavku císařskou zachránit,“ dovává Vaidl.

Nepřehlédněte