Pražské zprávyKristián Vích14. června 20211 minuta čtení

Hroch Fanda se odstěhoval z Prahy do Francie

Foto: Zoo Praha

Syn slavného hrocha Slávka z pražské zoologické zahrady se minulý týden odstěhoval do zoo La Palmyre na západním pobřeží Francie.

Pětiletý hroch Fanda dosud žil se svou matkou Maruškou. Nyní však dosáhl věku, kdy by se měl osamostatnit. Zoo Praha se mu proto už dlouho snažila najít umístění.

ČTĚTE TAKÉ: Ježura australská se vylíhla v pražské zoo. Jde o mimořádný úspěch

„Jsme rádi, že se koordinátorovi Evropského chovného programu (EEP) podařilo pro Fandu najít umístění. V evropských zoologických zahradách je totiž značný přebytek mladých hroších samců,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Přepravní box s Fandou byl na nákladní auto přesunut za pomoci jeřábu, samotný hroch váží k dnešnímu dni 1 200 kg. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha
Hroch obojživelný Fanda. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Mladý hroší samec se na cestu vydal minulý týden v úterý. Cesta do nového domova trvala téměř 18 hodin.

Fanda se narodil v Zoo Praha 28. ledna 2016 jako 12. odchov tohoto druhu a okamžitě se stal miláčkem mnoha návštěvníků. Jeho otcem byl legendární hroch Slávek, ikonický přeživší velké povodně z roku 2002, kterou se mu podařilo přečkat v prvním patře na galerii tehdejšího Pavilonu velkých savců.

Po odchodu Fandy zůstávají v novém Pavilonu hrochů v severní části areálu samice Maruška a mladý samec Tchéco, který do pražské zoo dorazil na podzim roku 2019 z francouzského safari Plaisance-du-Touch.

ČTĚTE TAKÉ: Národní muzeum nabídne druhého plejtváka v životní velikosti

Zdroj: Tisková zpráva Zoo Praha

Nepřehlédněte