Pražské zprávyKristián Vích26. května 20212 minuty čtení

Gorily z pražské zoo se budou stěhovat do nového domova

Foto: Zoo Praha

Zoo Praha buduje zbrusu nový pavilon a venkovní výběh pro gorily nížinné. Po dokončení to má být dosud největší expozice zahrady.

Pavilon o rozloze 2 500 m² roste od podzimu 2019 vedle venkovního výběhu žiraf v horní části areálu. Na dalších téměř 3 000 m² pak budou venkovní výběhy. Otevření je zatím naplánováno na podzim příštího roku.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela lední medvědice Bora z pražské zoo. Veterináři museli provést eutanazii

„Povodeň v červnu 2013 už podruhé zatopila stávající Pavilon goril, který je nemožné před velkou vodou dostatečně ochránit. Gorily se při povodni musejí přestěhovat do povodňové věže a odtamtud by již jejich evakuace byla extrémně riskantní, ne-li nemožná,“ popisuje hlavní důvod nové stavby ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pohled na výstavbu venkovního výběhu pro gorily nížinné. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Nový pavilon bude špičkovým zařízením vybudovaným nad rámec standardů Evropského chovného programu. Návštěvníci se při návštěvě přenesou do střední Afriky – jejich cesta začne na kamerunském venkově a postupně se ocitnou v dalekém deštném pralese s výhledem na gorily.

U pavilonu také vznikne zcela nový vchod do zoo. Hrubá stavba již byla dokončena a nyní přichází na řadu instalace veškerých technologií, vnitřních vybavení expozic, zázemí a návštěvnické části.

ČTĚTE TAKÉ
Želví námluvy v pražské zoo se rozjely naplno

Stěhování ale pro zvířata nebude zrovna jednoduché. Již nyní proto zoo řeší, jak jim tento náročný proces co nejvíce usnadnit. „Od loňského roku probíhá trénink zvířat na stěhování. V novém prostředí gorilám budou největší oporou chovatelé, celý stávající chovatelský tým se přesune do nového pavilonu,“ říká kurátor chovu savců Pavel Brandl.

ČTĚTE TAKÉ: Limit počtu návštěvníků zoologických zahrad se od čtvrtka zvýší

Kromě goril se do nového pavilonu přestějhují i guarézy, kočkodani, křečkomyši, kaloni, talapoini nebo osináci. K vidění tu pak budou i zajímavé druhy exotických rostlin.

Nepřehlédněte