Pražské zprávyKristián Vích26. května 20211 minuta čtení

Stanice metra Karlovo náměstí je nově bezbariérová

Foto: DPP

Dvě dvojice nových výtahů ve stanici metra Karlovo náměstí na lince B uvedl v úterý do provozu Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP).

Výtahy ústí do uliční úrovně u vstupu do Václavské pasáže ve Václavské ulici. Cestující s omezenou schopností pohybu, maminky či rodiče s kočárky nebo cyklisté se jimi dostanou do přestupní chodby dlouhé zhruba 80 metrů, která je dovede ke druhé dvojici výtahů vedoucích přímo na nástupiště.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Letadlo největších aerolinií na světě poprvé přistálo na Ruzyni

Chodba má spád pouze 0,3 % a je v ní osazen nový tlakový uzávěr vážící cca 3,5 tuny, protože stanice Karlovo náměstí patří do ochranného systému metra.

Foto: Petr Hejna, DPP

„Skončila náročná stavba dvojice nových výtahů a Karlák se po Opatově stal 46. bezbariérovou stanicí pražského metra. Další na řadě bude Jiřího z Poděbrad, kde do léta chceme kopnout,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Se stavbou bezbariérového zpřístupnění stanice metra Karlovo náměstí DPP začal 29. dubna 2019. Samotná ražba přestupní chodby, v naprosté většině prováděná pouze strojově, a následné vybudování definitivního ostění trvaly celkem 570 dnů.

Během hloubení šachet a ražby přestupní chodby zhotovitelé vyvezli zhruba 520 kontejnerových nákladních aut. Na výztuž primárního a sekundárního ostění v přestupní chodbě spotřebovali celkem 250 tun materiálu, na nosné konstrukce celkem 1200 m³ betonu.

ČTĚTE TAKÉ: Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti

Nepřehlédněte