MagazínKristián Vích27. dubna 20212 minuty čtení

Manželku prodal za koně. Kuriózní případ z USA s nečekanou dohrou

Foto: Unsplash

Obchod s lidmi býval v dávné minulosti zcela běžný. Poněkud kuriózně přesto působí případ ze Spojených států, o němž v dubnu roku 1891 psaly pražské noviny. Jistý mladý farmář z Pensylvánie vyměnil svou manželku za koně. Jenomže celý obchod nakonec nedopadl příliš slavně. Přečtěte si, co se přesně stalo.

Žena za koně

Před několika měsíci přibyl do Darlingtonu v Pennsylvanii koňař Zimmermann s několika koníky, jež nabízel na prodej. Mezi mladými farmáři, kteří s velkou chamtivostí prohlíželi koně, jenž se jim zdál nejkrásnější, byl též George Davis, nedávno ženatý.

ČTĚTE TAKÉ: Rouška jako svědectví doby. Národní muzeum zahájilo novou výstavu

Nemaje peněz, připadl Davis na znamenitou myšlénku, že nabídne koňaři na výměnu za koně svoji ženu. Zimmermann nechtěl koupit zajíce v pytli, ale když byl paní Davisové představen, nejen že přijal s nadšením nabídku mladého farmáře, ale ještě mu přidal sto čtyry a čtyrycet akrů půdy v Montani.

Byla o tom sepsána před notářem řádná smlouva, Zimmermann vzal si ženu a Davis koně a postupní listinu na 144 akrů půdy a rozešli se.

Avšak mladý farmář brzy seznal k nemalé své lítosti, že uzavřel špatný obchod. Nejen že kůň měl všechny možné nectnosti, ale i ony pozemky v Montaně neměly nijaké ceny, a to prostě z té příčiny, že koňaři nepatřila ani píď půdy na tomto světě.

Také paní Davisová nikterak nebyla spokojena s nynějším svým stavem, neboť koňař nakládal s ní hůře, než se svými koni. Vrátila se celá sklíčená do Darlingtonu, kdež jí její manžel přijal s otevřenou náručí.

ČTĚTE TAKÉ: Kamila Moučková a Jiřina Švorcová: Kamarádky, které se usmířily na poslední chvíli

– Národní listy, 30. dubna 1891. Autor neuveden.

Nepřehlédněte