Pražské zprávyKristián Vích15. dubna 20212 minuty čtení

Praha cyklistická. Letos přibude 21 kilometrů nových cyklostezek

Foto: TSK Praha

Praha letos plánuje investovat 370 miliónů korun do rozvoje cyklistické infrastruktury. Vybuduje se přes 21 kilometrů nových cyklostezek, opraví některé stávající a naprojektuje dalších 8 kilometrů, které vzniknou v příštím roce.

Mezi plánovanými stavbami je letos například nosná konstrukce propustku na vltavské pravobřežní cyklostezce A2 k překonání Ohrobeckého potoka nebo na bezbariérové propojení ulic na Klárově pod Mánesovým mostem. Dílčí opravy, prodloužení či rozšíření čeká i cyklostezky Satalice–Vinoř nebo Staroklánovická.

ČTĚTE TAKÉ: Na Letné vyroste luxusní hotel s pěti stovkami pokojů a střešním barem

Pražané kvůli pandemii využívají kola více než dříve. „Automatické sčítače cyklistů instalované ve 22 lokalitách v Praze v roce 2020 zaznamenaly meziročně o 1,23 milionu průjezdů cyklistů více a jedná o nárůst 38 procent oproti předchozímu roku. Denní maxima na nejfrekventovanějších sčítačích vzrostla ze čtyř na šest tisíc průjezdů za den,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Cyklisté se již letos projedou i na nových trasách v Kunraticích, kde se téměř 300 metrů dlouhý úsek od Olšanského potoka napojí na cyklotrasu A202 z Vestce. Další z nových úseků vhodných pro cyklisty vznikne od stanice metra Kačerov k zastávce U Labutě. Zde by práce měly začít v září. Propojení cyklostezek se dočká také okolí sídlištního bloku Ocelkova na Černém Mostě. V řešení je i cyklistické propojení ulic Průmyslová a Nedokončená.

„Dlouho očekávanou stavbou je druhá etapa cyklostezky Zbraslav – Jarov, která propojuje první a třetí etapu, dokončenou již před několika lety. Stavbu jsme zahájili na konci března a skončí již v květnu letošního roku. Dostavbě této části léta bránily majetkoprávní spory. Cyklisté tak museli v propojce těchto etap využít zhruba půl kilometru polní cesty, což bylo v deštivých dnech obtížné,“ doplňuje výčet některý staveb Barbora Lišková, tisková mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy.

Nepřehlédněte