Kam vyrazitKristián Vích14. dubna 20212 minuty čtení

Pražská zoo konečně otevřena. Některá zvířata si musejí zvykat

Foto: Zoo Praha

Poprvé v letošním roce se otevřely brány pražské zoologické zahrady návštěvníkům. I přes nepřízeň počasí jich za první dva dny dorazilo téměř dva a půl tisíce.

„První den u nás dokonce i sněžilo, bylo to tedy na návštěvnosti opravdu znát a chápu, že to řadu lidí odradilo,“ popsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Nově narozené sloní samičky se poprvé setkaly s otcem

Návštěvníkům se otevřely pouze venkovní expozice. Pavilony zůstávají i nadále uzavřené. Podle vládního nařízení smí být zoologické zahrady naplněny pouze do 20 % své kapacity v danou chvíli, což pro Zoo Praha znamená vpustit do areálu maximálně čtyři tisíce osob.

Je co k vidění, říká ředitel

„I v tomto počasí je možné v zahradě sledovat ve venkovních expozicích řadu zvířat a některé přítomnost návštěvníků po tak dlouhé době dokonce láká přijít ještě blíž, takže se lidem naskytne pohled, který už za pár týdnů třeba zažít nemusí,“ dodal ředitel Bobek.

Fanoušci Zoo Praha hned v prvních dnech mohli vidět třeba sloní princezny Lakunu a Amalee i s ostatními sloními samicemi ve venkovním výběhu, veterinární trénink lachtanů jihoafrických či krmení ďáblů medvědovitých nebo pelikánů kadeřavých.

ČTĚTE TAKÉ
Oslava sloních narozenin. Nechyběl třípatrový dort z ovoce

Zvířata si postupně zvykají

„Klokani obrovští i rudokrcí si na návštěvníky ve své průchozí venkovní expozici opravdu rychle zvykli. Zvědavě se chodí podívat co nejblíž, dokonce i mláďata,“ popsal reakce zvířat v Darwinově kráteru chovatel David Vala.

ČTĚTE TAKÉ: Do Havlíčkových sadů se vrátil nezvaný host

Vydry severoamerické a lední medvědi už podle jejich vrchní chovatelky Denisy Zběhlíkové velmi reagují i na přítomnost dětí či psů a zkoumavě si je prohlíží ze svých výběhů. To ale neplatí o některých opeřených dravcích.

„Prozatím jsme museli uzavřít průchozí voliéru u supů kapucínů. Dravci jsou citlivější a jsou nyní v hnízdním období, takže je necháme zvyknout si na přítomnost návštěvníků postupně,“ doplnil kurátor ptáků Antonín Vaidl.

ČTĚTE TAKÉ
Orangutaní mládě z pražské zoo již prozkoumává svůj výběh

Investice jsou v ohrožení

V roce 2020 byla pražská zoo uzavřená přesně 114 dní a letos zatím 101 dní. Zahrada odhaduje ztráty na 130 miliónů korun. Pokrýt je pomáhá veřejnost i pražský magistrát. I tak jsou ale v ohrožení některé plánované investice do rozvoje.

V konečném důsledku by to mohlo znamenat, že Praha přijde například o expozici ledních medvědů. Jak totiž ředitel zoo Miroslav Bobek uvedl ve vysílání Českého rozhlasu, ta stávající v příštích letech přestane vyhovovat standardům a na stavbu nové nemusejí být finanční prostředky.

Nepřehlédněte