Pražské zprávyKristián Vích31. března 20212 minuty čtení

Sčítání pokračuje rychlým tempem. Jak poznat, že formulář byl správně vyplněn

Foto: Unsplash

Sčítání lidu, které s komplikacemi odstartovalo minulou sobotu, pokračuje nyní již bez problémů. Podle aktuálních údajů obdržel Český statistický úřad (ČSÚ) již přes 1,2 milionu vyplněných elektronických sčítacích formulářů, což představuje zhruba 2,5 milionu sečtených osob.

ČSÚ prodloužil lhůtu pro vyplnění online sčítacího formuláře až do 11. května. Důvodem byl sobotní výpadek celého systému, který trval několik hodin a lidé se proto sečíst nemohli.

ČTĚTE TAKÉ: Sčítání lidu startuje tento týden. Na splachovací toaletu už se ptát nebude

Někteří respondenti si nejsou zcela jistí, zda formulář vyplnili správně a odeslali ho. Mluvčí projektu Sčítání 2021 Jolana Voldánová vysvětluje: „Po úspěšném odeslání elektronického sčítacího formuláře se na obrazovce objeví hlášení o úspěšném odeslání. To mimo jiné obsahuje přesné datum a čas odeslání a také vygenerovaný unikátní kód ve formě čísla odeslaného formuláře. Zobrazením oznámení je zaručeno, že systém formulář přijal k dalšímu zpracování.“

Potvrzení e-mailem nečekejte

Stránku s oznámením je možné si vytisknout. Hlášení o úspěšném odeslání na e-mailovou adresu systém ovšem nezasílá. Je to z bezpečnostních důvodů i kvůli ochraně osobních údajů.

Pokud jste po odeslání formuláře hlášení na obrazovku neobdrželi, došlo v průběhu odeslání pravděpodobně ke ztrátě připojení. V takovém případě je nutné založit nový formulář a vyplnit vše znovu. Systém online sčítání však umožňuje průběžné ukládání, což může pomoci například uživatelům se slabším internetovým připojením.

„Pokud si někdo není jistý, zda se skutečně sečetl a úspěšně odeslal formulář, může tak učinit znovu. To lze udělat i v případě, pokud si uvědomíte, že jste během vyplňování uvedli například chybný údaj. Pokud pošlete více formulářů, bude vždy platit ten poslední,“ dodává Jolana Voldánová.

ČTĚTE TAKÉ: Počet obyvatel Česka se do poloviny století příliš nezvýší. Změní se ale věkové složení

Sčítáme se každých 10 let

Sčítání lidu, domů a bytů se koná v České republice jednou za deset let. Letos poprvé je připraveno jako primárně online. Kdo se nesečte tímto způsobem, bude muset vyplnit listinný sčítací formulář, a to od 17. dubna do 11. května. Za nevyplnění nebo záměrně chybné vyplnění formuláře bude hrozit pokuta 10 000 korun.

Nepřehlédněte