MagazínTereza Běhalová31. března 20212 minuty čtení

Dvojčata se rodí nejvíce v historii. Vědci znají důvod

Foto: Unsplash

Každý rok se na světě narodí 1,6 milionu párů dvojčat, což je nejvíce ve známé historii. Každé čtyřicáté druhé narozené dítě je tak dvojčetem. Vědci nyní přišli s vysvětlením, proč k tomuto jevu dochází.

Studii na toto téma provedli nyní Gilles Pison a Christiaan Monden z britské Oxfordské univerzity a Jeroen Smits z Radboudovy univerzity v Nizozemsku. Podařilo se jim shromáždit data ze 165 zemí světa o porodech dvojčat v letech 2010 až 2015. Ty pak porovnali se statistikami z let 1980 až 1985.

ČTĚTE TAKÉ: Starší objev vědců by mohl zpomalit další pandemii koronaviru

Zatímco v osmdesátých letech připadalo celosvětově na tisíc porodů 9,1 dvojčat, v současnosti už je to 12. V rámci jednotlivých kontinentů ale tento podíl rostl nerovnoměrně. Zatímco v Asii se zvýšil o 32 procent, v Severní Americe to bylo o 71 procent a v Africe se prakticky nezměnil, napsal zpravodajský server BBC News.

Co za tím vězí?

Zajímavé je, že přes 80 procent všech dvojčat na světě se rodí v Africe a Asii. To je ale do značné míry dáno velikostí populace v Asii a vysokou porodností v Africe. Za nárůstem podílu dvojčat na ostatních kontinentech může podle závěrů studie asistovaná reprodukce.

Současné metody umělého oplodnění zvyšují pravděpodobnost mnohočetného těhotenství. To ovšem přináší i řadu negativních aspektů. Dvojčata se častěji rodí přečasně, jsou menší a samotný porod může být i mnohem komplikovanější. Narození hned dvou potomků současně pak pochopitelně představuje zvýšenou zátěž pro rodiče.

Celosvětová populace dramaticky roste

Podle údajů OSN se každý den narodí na světě 385 tisíc dětí. Zhruba 150 tisíc lidí denně zemře. Celkový počet obyvatel planety Země dosáhne tímto tempem hranici 8 miliard nejpozději za dva roky. Ještě kolem roku 2000 nás přitom nebylo ani 6 miliard.

ČTĚTE TAKÉ: Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny

Nepřehlédněte