Pražské zprávyKristián Vích30. března 20211 minuta čtení

Oslava sloních narozenin. Nechyběl třípatrový dort z ovoce

Foto: Per Hamerník, Zoo Praha

Pražská zoologická zahrada je již několik měsíců uzavřená pro návštěvníky. Život v ní se ale nezastavil. O víkendu proběhly oslavy prvních narozenin sloní samičky Lakuny.

Sloní slečna se narodila loni 27. března. Od chovatelů dostala třípatrový dort z ovoce, na kterém si pochutnaly i další členky sloní rodiny, mj. i zatím nejmladší pražské sluně Amalee, která bude oslavovat až 9. května.

ČTĚTE TAKÉ: Zoo Praha už zná pohlaví nově narozené pandy červené

„Lakuna už umí řadu věcí a velmi dobře prospívá. Ze samičky vážící 92 kilogramů se stalo sebevědomé slůně s více než 400 kilogramy. Je to vůbec první samička narozená v Zoo Praha. Je také budoucností chovu našich slonů a v jistém smyslu i budoucností naší zoo,“ popsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Ovocný dort přišel všem slonicím vhod. „Jsou to pochutiny, které běžně sloni nedostávají. Snažíme se slony krmit střídmě – senem, větvemi a slámou, takže dnes je to pro ně opravdová oslava,“ přiblížil vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Pro pražskou zoo je nynější situace značně složitá. Propad příjmů spojený s nuceným uzavřením dosáhl jen v tomto kalendářním roce částky 40 milionů korun.

Své první narozeniny oslavila sloní samička Lakuna bez návštěvníků. Za běžného režimu by Zoo Praha slavila zahájení sezóny. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha
Samice si s třípatrovým dortem poradily velmi rychle. Autor: Oliver Le Que, Zoo Praha

Nepřehlédněte