Pražské zprávyKristián Vích30. března 20211 minuta čtení

Obchody dostaly nařízeno zavřít během Velikonoc

Foto: Unsplash

Odvoláváme, co je odvoláno. Tak by se dala v kostce shrnout situace kolem otevírací doby prodejen s potravinami během letošních Velikonoc.

V běžných dobách nesmí být otevřeny provozovny s velikostí nad 200 metrů čtverečních na Velikonoční pondělí, zatímco na Velký pátek je prodej povolen.

ČTĚTE TAKÉ: Sváteční otevírací doba je letos plně v režii supermarketů

Podle zákona se toto nařízení neuplatňuje v dobách nouzového stavu. Ten byl Poslaneckou sněmovnou prodloužen až do 11. dubna. Teoreticky by tedy v oba sváteční dny mohly být všechny obchody otevřené.

Vláda ovšem nyní vydala nařízení, kterým se zakazuje prodej v malých i velkých obchodech, a to jak na Velký pátek, tak i na Velikonoční pondělí. V tyto dny proto nenakoupíme v supermarketech, ale ani ve večerkách.

Námi oslovené supermarkety přitom plánovaly, že na Velký pátek své prodejny otevřou. To už teď ale možné nebude.

„Po oba státní svátky musejí být uzavřeny všechny provozovny s výjimkou čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a některých stravovacích služeb,“ uvedl tiskový mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná hračka může dětem způsobit průjem, nevolnost a vyrážku

Nepřehlédněte