LifestyleTereza Běhalová26. března 20212 minuty čtení

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Foto: Unsplash

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se v lidském těle metabolizuje snadno. Ale zvířata tuto schopnost nemají.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Mláďata slonů indických z pražské zoo už skotačí na trávníku

Míra otravy závisí na množství snědené čokolády a na velikosti zvířete. V menších koncentracích theobromin způsobuje svalový třes, záchvaty a nepravidelný tlukot srdce. Ve větším množství může způsobit vnitřní krvácení nebo srdeční infarkt.

ČTĚTE TAKÉ
Čokoláda může zabít vašeho psa i kočku. Proč by ji vůbec neměli jíst?

Psi by se měli vyhnout také kyselým okurkám a vlastně i veškeré ostatní nakládané zelenině, která obsahuje ocet a sůl. Tyto látky nemají ve střevech psů a koček co dělat. Při věštím množství snědené kyselé nakládané zeleniny může nastat zvracení a horečky.

Zrádná cibule

V nakládané zelenině je často navíc i cibule, která je pro psy také toxická. Poškozuje totiž červené krvinky, což ve větším množství může u pejska vést až k anémii. Pokud máte podezření, že váš pes snědl cokoliv, co má s cibulí něco společného, hlídejte v následujících dnech jeho chování. Příznaky se mohou projevit až po několika dnech. V extrémních případech mohou po cibuli pejsci omdlévat a je nutná krevní transfuze.

Pozor na sůl

Obecně se u psů doporučuje hlídat příjem soli. Za žádných okolností nedávejte pejskům ani kočičkám slané chipsy, krekry a další podobné snacky. Větší množství slaného pokrmu může v krajním případě rovněž způsobit otravu.

ČTĚTE TAKÉ: Prvního vombata získala Zoo Praha. Návštěvníkům se představí v lednu

Sůl nad zlato? Ano, ale jen v omezeném množství.

ČTĚTE TAKÉ
Zabiják jménem sůl. Lidé překračují doporučenou dávku a často o tom ani neví

Hroznové víno

Překvapivě nebezpečným jídlem pro naše čtyřnohé kamarády je pak hroznové víno a rozinky. Důvod sice není úplně jasný, ale byla již prokázána řada případů, kdy po jejich konzumaci došlo u psů k selhání vnitřních orgánů. Je možné, že zrovna váš pejsek hroznové víno bez problémů stráví. Raději ale v tomto případě nepokoušejte štěstí.

Nepřehlédněte