Pražské zprávyKristián Vích24. března 20211 minuta čtení

Florenc se má proměnit. Praha vypsala soutěž na novou podobu

Foto: Wikimedia Commons, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs" target="_blank">CC-BY-SA</a>

Hlavní město má velké plány s pražskou Florencí. Tento významný dopravní uzel nyní patří mezi zanedbané části metropole. To se má ale v příštích letech změnit.

Na novou podobu tohoto území bylo v minulosti zpracováno několik urbanistických studií. Žádná z nich ale nakonec realizována nebyla.

ČTĚTE TAKÉ: Nákladové nádraží Žižkov poskytne domov pro 23 tisíc lidí. Budoucnost čtvrti ukazuje výstava

„Nedošlo u nich k dostatečně široké shodě všech aktérů. Právě proto jsme s klíčovými vlastníky v území dospěli k názoru, že nejlepším řešením bude uspořádat mezinárodní urbanistickou soutěž, která navrhne jeho budoucí podobu,“ říká náměstek primátora Petr Hlaváček.

Zanedbaná část města

Okolí klíčového autobusového nádraží dnes tvoří několik transformačních ploch, jež neslouží svému původnímu účelu. Trpí mnoha bariérami, nejasným vymezením zástavby, nevzhlednými veřejnými prostranstvími i absencí kvalitní zeleně.

Týmy architektů, urbanistů, krajinářů a dopravních expertů z celého světa mají nyní měsíc na zaslání přihlášky. Odborná mezinárodní porota následně vybere 5 týmů, které se soutěže zúčastní.

ČTĚTE TAKÉ
Praha představila novou podobu Smetanova nábřeží

Do nového návrhu by měly být integrovány již schválené projekty v území, jako jsou chystané rekonstrukce ulic Na Poříčí a Na Florenci, modernizace Masarykova nádraží, projekt Florenc Gate nebo dva objekty podél ulice Na Florenci od studia Zaha Hadid Architects.

ČTĚTE TAKÉ: V Grébovce platí noční zákaz alkoholu. Vandalové opakovaně ničili stromy

Nepřehlédněte