Pražské zprávyKristián Vích20. března 20212 minuty čtení

Babiš by měl dostat zatýkací dopis, myslí si Němcová. A dodává, kolik peněz už každý občan zaplatil

Foto: Facebook Miroslavy Němcové

Premiér Babiš poslal vytýkací dopis ministru zdravotnictví Janu Blatnému. V něm mimo jiné uvedl: „Jeví se mi, že Ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením rezignovalo na řádný výkon funkce tohoto rezortu.“ Informaci přinesly Seznam Zprávy.

Podle senátorky Miroslavy Němcové za ODS by ale dopis měl dostat sám Babiš, a to nikoliv vytýkací, ale rovnou zatýkací. Napsala to v sobotu na svém Facebooku. A rovnou prozradila, jak by si takový dopis představovala.

ČTĚTE TAKÉ: Malé veřejné zakázky v Praze mají být od července průhlednější

„Začala bych stejně: Jeví se mi, že vláda ČR pod vaším vedením rezignovala na řádný výkon funkce vedení státu. Dopustil jste, aby zemi v době pandemie místo odborníků řídili specialisté na politický marketink. Vaše politické a finanční zisky mají přednost před zdravím, vzděláváním, ekonomikou,“ píše známá politička Němcová.

A v dalších slovech naznačuje, že premiér jedná především v ekonomickém zájmu firem, které jsou momentálně ustájeny ve svěřeneckých fondech.

„Financování Vašeho soukromého byznysu z veřejných rozpočtů pokračuje i v době, kdy krachují celá ekonomická odvětví a obrovské množství lidí se propadá do existenčních problémů. Tok dotací pro holding Agrofert se nezastavil. Týká se to zemědělství, chemického a potravinářského průmyslu nebo zdravotnické větve Vašeho podnikání,“ nešetří kritikou Miroslava Němcová.

Senátorka také uvedla, že jenom v letech 2014 až 2019 získaly firmy z holdingu dotace a různé podpory ve výši 10,4 miliardy korun. Z toho by vyplývalo, že každý občan ČR tak ze svých daní přispěl tisícem korun. Podle Němcové je to násobně více, než když Babiš politikem nebyl.

ČTĚTE TAKÉ: TOP 09 chce hlavu primátorky Krnáčové za pád lávky v Troji

ČTĚTE TAKÉ
Podrazák v čele vlády? Andreji Babiši, zamyslete se nad sebou, hřímá Pekarová Adamová

„Požaduji, abyste zveřejnil veškeré výdaje z veřejných rozpočtů firmám Vašeho holdingu (nyní ve svěřeneckých fondech) za celou dobu pandemie. Tvrdíte, že fondy Vám nepatří a k žádným informacím o jejich hospodaření nemáte přístup. K informacím o veřejných rozpočtech snad jako premiér přístup máte, neměl by to tedy být problém,“ zakončila své sobotní sdělení senátorka Miroslava Němcová.

Tak uvidíme, jestli a jak na toto prohlášení zareaguje PR oddělení Andreje Babiše, které má v poslední dnech spoustu další nezáviděníhodné práce.

Nepřehlédněte