Pražské zprávyKristián Vích17. března 20212 minuty čtení

Petřínská rozhledna na jednu noc zhasne. Uctí tak památku obětí covidu

Foto: Unsplash

Nejznámější pražská rozhledna tento měsíc slaví 130 let od zahájení stavby. Dokončena byla ke konci roku 1891 a ještě v prosinci téhož roku se na ní rozsvítilo její první slavnostní osvětlení. Dnes hlavní město rozhlednu pravidelně využívá jako světelný symbol, kterým upozorňuje na významné dny nebo světové události.

Jedna taková proběhne už dnes, kdy se při příležitosti celosvětových oslav svatého Patrika rozhledna zbarví dozelena. Naopak v pondělí ji nechá městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) celou noc zhasnutou. Praha tak vyjádří soucit s těmi, kteří podlehli nemoci covid-19, a s jejich blízkými.

ČTĚTE TAKÉ: Lanovka na Petřín prochází údržbou. Nepojede skoro tři týdny

„K barevnému nasvícení pětašedesát metrů vysoké rozhledny přistupujeme, pokud považujeme za důležité obrátit pozornost veřejnosti k určitému tématu, významnému dni nebo události. V pondělí uplyne právě rok ode dne, kdy v Česku nemoci covid-19 podlehl první pacient, a dnes se po celém světě oslavuje irský patron svatý Patrik,“ vysvětlil důvody rozsvícení rozhledny radní Jan Chabr a doplnil, že letos bude Petřín svítit barevně například i při příležitost Dne autismu nebo hemofilie. 

Na slavnostní barevné osvětlení si rozhledna musela počkat až do roku 1998, tedy celých 107 let. „Na konci devadesátých let bylo osvětlení Petřína řešeno kombinací 32 sodíkových a halogenidových svítidel,“ popsal místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný s tím, že současná podoba slavnostního osvětlení Petřínské rozhledny je z roku 2015.

Celkem 40 barevných LED RGBW svítidel je na rozhledně rozděleno do čtyř segmentů a mohou vytvořit libovolnou barvu. Změnu nasvícení rozhledny mohou odpovědní pracovníci ovládat na dálku dokonce i pomocí mobilního telefonu nebo tabletu.

Nepřehlédněte