Pražské zprávyPražskýDEN.cz5. ledna 20181 minuta čtení

Jak vypadala Praha před dávnými lety? Aplikace vám to zdarma ukáže!

Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy vyvinul speciální aplikaci s názvem Dvě Prahy, která umožňuje pozorovat proměny našeho města.

Unikátní historické letecké snímky z let 1938, 1953, 1975 a 1988 můžete v jednom okně srovnávat s aktuální podobnou metropole.

ČTĚTE TAKÉ: Praha se pouští do stavby městských bytů. První vyrostou ve Vršovicích i na Palmovce

Mapa je dostupná na adrese http://www.dveprahy.cz/

Letecké snímky ilustrují přehledně vývoj městského prostředí, umožnují nacházení míst, která prošla dramatičtějšími změnami i ta, která v téměř nezměněné struktuře zažíváme v podobě, jak je znaly i naše babičky.

Výhodnou vlastností mapy je možnost uzamknout pohled v obou oknech tak, že posunujete jednou mapou a synchronizovaně se vám posunuje i mapa druhá. Jinou možností je sladění měřítka mapy v obou mapových oknech.

Pro snazší orientaci slouží volitelné zapínání popisků v mapě, tj. názvy současných ulic ve velkém detailu území nebo názvy městských částí a katastrů pro zobrazení celé Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Antonín Panenka se stal kmotrem nově narozeného klokana z pražské zoo

Nádavkem je možné zobrazit také podrobnou mapu Prahy z roku 1842, která je vytvořena na základě úpravy map tzv. povinných císařských otisků Stabilního katastru ze 40. let 19. století.

Nepřehlédněte