Pražské zprávyKristián Vích15. března 20211 minuta čtení

Praha otevře velkokapacitní očkovací centrum až pro 1 000 lidí denně

Foto: Pixabay

Hlavní město plánuje v dubnu otevření vlastního velkokapacitního očkovacího centra. Umístěno bude v Kongresovém centru na Vyšehradě a jeho denní kapacita bude 200 až 1 000 naočkovaných osob.

Centrum má být určeno pro širokou veřejnost. Očkováni zde budou lidé v souladu se schválenou prioritizací ohrožených skupin. Podle potřeby a aktuální situace může být otevřeno až dvanáct hodin denně sedm dní v týdnu, což by kapacitu mohlo ještě více navýšit. Magistrát to uvedl v tiskové zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos

„Dle avizovaných údajů o dodávkách a kapacitách bylo zjevné, že ke konci března narazí státní očkovací místa na svůj limit. Proto vznikl plán na zřízení velkokapacitního očkovacího centra na Vyšehradě. Od státu budeme požadovat minimálně sedm tisíc dávek vakcín Pfizer týdně a postupně se můžeme dostat až na čtrnáct tisíc dávek týdně,“ sdělil primátor Prahy Zdeněk Hřib.

ČTĚTE TAKÉ
Citlivost antigenních testů je nízká, pokud test není opakovaný, potvrdila studie

Vyšší kapacita centra je podle vedení Prahy plánována proto, že očkovací místa v hlavním městě jsou a nadále i budou využívána i obyvateli jiných krajů, jelikož Centrální registrační systém umožňuje rezervaci termínu v očkovacím místě dle volby zájemce, nikoli dle spádovosti na základě trvalého pobytu.

Provoz centra zastřeší příspěvková organizace Metropolitní zdravotnický servis. Podílet se na něm dále bude i Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Český červený kříž nebo Operátor ICT.

Zdroj: Tisková zpráva Magistrátu hl. m. Prahy

Nepřehlédněte