Pražské zprávyKristián Vích15. března 20212 minuty čtení

Okolí metra Hůrka projde zásadní proměnou. V plánu jsou i nové byty

Možná budoucí podoba Slunečního náměstí

Foto: IPR Praha

Sluneční náměstí v Praze 13 čeká velká rekonstrukce. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) představil studii, která řeší veřejný prostor, bydlení i umístění plánované umělecké školy. Vyjádřit se k návrhu nyní mohou občané.

Sídliště Hůrka ve čtvrti Nové Butovice je místem, kde se denně pohybují desítky tisíc lidí. Buduje se od 80. let 20. století a nová koncepční studie, kterou nyní IPR představil, má za úkol nastavit další rozvoj lokality.

ČTĚTE TAKÉ: K budoucí podobě Seifertovy ulice se mohou vyjádřit občané

Studie vypracovaná ateliérem ARCHUM architekti definuje, jaké budovy je možné zde umístit. Zaměřuje se i na zlepšení veřejného prostoru. Na Slunečním náměstí by podle ní mohla vyrůst nová multifunkční budova základní umělecké školy.

Schéma koncepce Slunečního náměstí. Foto: IPR

A počítá se i s bydlením. V západní části na pozemcích soukromého investora by měl vzniknout bytový projekt Metropark. Část pozemků ale vlastní i hlavní město, které chce rovněž stavět.

„Vytvořili jsme si odborný a nezávislý urbanistický názor na to, jakým způsobem můžeme rozvíjet pozemky v okolí metra Hůrka, které jsou určeny k výstavbě. Pozemky vlastní z části i hlavní město Praha, tudíž jsou vhodné i na výstavbu městských bytů,” říká náměstek Petr Hlaváček.

Náměstí v novém

Urbanistická studie kromě jiných částí jasně vymezuje samotné Sluneční náměstí, na kterém se nachází dvě dominanty – budova úřadu městské části Praha 13 s hodinovou věží a kostel sv. Prokopa.

ČTĚTE TAKÉ: Staroměstská tržnice na svou rekonstrukci stále čeká

„Nově dotváříme západní frontu náměstí budovou základní umělecké školy. Všechny veřejné prostory více propojujeme, vybízíme k zastavení či posezení. Přidáváme vodní prvky a stromy, drobné objekty občanské vybavenosti a služeb,“ říká Šimon Vojtík, jeden z autorů studie.

Názor občanů bude důležitý, slibuje starosta

K návrhu se mohou do konce března vyjádřit občané, a to buď v online dotazníku, nebo prostřednictvím jeho tištěné verze v informačním centru na úřadě MČ Praha 13.

„Budoucnost Slunečního náměstí je velmi zásadním krokem v urbanistickém rozvoji naší městské části, a proto budeme důsledně dbát na spoluúčast veřejnosti a připomínky předáme autorům studie,“ slibuje David Vodrážka, starosta Prahy 13.

Zdroj: Tisková zpráva IPR

Nepřehlédněte