LifestyleTereza Běhalová14. března 20212 minuty čtení

Zdřímnutí po obědě prospívá, ale musí být přiměřeně dlouhé

Foto: Unsplash

Dobrá zpráva pro všechny vyznavače poobědového šlofíčka. Nová studie čínských vědců říká, že krátké zdřímnutí má velmi pozitivní vliv na náš mozek. Důležité je ale dodržovat pravidelnost a přiměřenou délku.

Vydatný oběd občas dokáže pořádně unavit. Není proto divu, že když je příležitost, mnoho lidí si po něm dopřeje sladký spánek. Pokud to tak máte stejně, pak tím nejen usnadňujete práci trávicímu systému, ale především prospíváte mozku, tvrdí studie zveřejněná v General Psychiatry.

ČTĚTE TAKÉ: Za problémy s dýcháním může i stres. Odhalte příznaky dřív, než bude pozdě

Jak výzkum probíhal

Čínští vědci zkoumali přes dvě tisícovky osob ve věku 60 a více let. U všech byly provedeny testy kognitivních schopností, které se používají na zjištění demence. Vědce také zajímalo, jestli si pozorovaní jednici po obědě rádi zdřímnou a kolik hodin spí průměrně v noci.

ČTĚTE TAKÉ
Spánek je mnohem důležitější, než si myslíme, potvrdil výzkum vědců

Ukázalo se, že výrazně lepší kognitivní schopnosti jako paměť nebo řeč vykazovali ti, kteří si čtyřikrát týdně dopřejí po obědě zhruba půlhodinový odpočinek. Delší a častější spánek naopak znamená zhoršení těchto schopností, stejně jako neplánované usnutí.

Je zřejmé, že mozek zkrátka potřebuje občasné technické přestávky, aby mohl lépe zvládat náročné životní situace a ještě k tomu řídit fungování celého našeho těla. Přesný mechanismus vlivu odpoledního spánku na kondici mozku ale budou muset vědci teprve rozluštit.

Dělejte to jako profíci

Mimochodem, věděli jste, že několikaminutový spánek praktikuje i řada vrcholových manažerů, ale třeba i piloti letadel nebo profesionální řidiči? Mají vyzkoušeno, že i 20 minut spánku může občas vydat za 4 hodiny plnohodnotného spánku. Důležité ale je nepřekročit tento časový limit, abyste neupadli do hluboké spánkové fáze.

ČTĚTE TAKÉ: Roztočů se nezbavíte snadno. Čističky vzduchu ani vysavače příliš nefungují, říká odborník

Nepřehlédněte