MagazínTereza Běhalová12. března 20212 minuty čtení

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Foto: Pixabay

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ.

Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme.

ČTĚTE TAKÉ: Pomocníci, nebo zabijáci? Elektrické spotřebiče jako skryté hrozby ve vaší domácnosti

Žádná výživová hodnota

Bílý cukr se nejčastěji vyrábí z cukrové řepy. Ta se během procesu rafinace bělí a zbavuje melasy. Přitom melasa je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje například vápník, sodík, draslík, železo, zinek, fosfor, hořčík nebo chrom.

Lákavé, ale také zrádné. Foto: Unsplash.com

O všechny tyto látky ale přicházíme, takže bílý cukr nemá v podstatě žádnou výživnou hodnotu. Cukr nám tedy sice dodá energii a my se díky němu zpočátku cítíme dobře, ovšem deficit důležitých živin nepůsobí na tělo vůbec příznivě. A co je úplně nejhorší – cukr ve střevech vytváří kyselé prostředí, což prospívá nejrůznějším patogenním mikroorganismům.

Nadměrná konzumace bílého cukru může oslabovat imunitu a způsobovat například kvasinkové infekce, akné, zubní kaz, osteoporózu, obezitu nebo život ohrožující onemocnění srdce a střev. Často je také zmiňován v souvislosti s depresemi, migrénami a nespavostí.

Čím ho nahradit

Rafinovaný bílý cukr má mnoho alternativ. Například přírodní třtinový cukr, který neprošel rafinací a jsou v něm zachovány všechny vitamíny a minerály. Pozor ale na záměnu s hnědým cukrem, který je jen dobarvený melasou, ale jinak je úplně stejný jako cukr bílý.

ČTĚTE TAKÉ: Zázračný zázvor spolehlivě nastartuje váš unavený organismus

Pokud se vám nechce u každého cukru na obalu studovat, zda je rafinovaný, hnědý nebo třtinový, používejte raději zcela přírodní sladidla – med, melasu a ovocné sirupy, které obsahují vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzymy. Snažte se také omezit konzumaci sladkých dortíků a zákusků. Půjde to sice zpočátku těžko, protože cukr je velmi návykový, ale po čase si zvyknete a na vlastní kůži pocítíte zlepšení vašeho celkového zdraví.

Ovoce také obsahuje cukr. Jenomže oproti obyčejnému bílému cukru tělu dodá i spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Foto: Unsplash.com

A kolik cukru denně je ještě snesitelná dávka? Podle statistik průměrně každý z nás přijímá několikanásobně více cukru, než je potřeba. Světová zdravotnická organizace doporučuje maximální denní příjem ve výši 50 gramů, což odpovídá 12 lžičkám o zhruba 4 gramech.

Nesmíme ale zapomínat, že spoustu cukru obsahují i průmyslově zpracované potraviny, které běžně nakupujeme. Takže určitě nebude stačit, když si ode dneška pouze přestanete sladit kávu nebo čaj.

Nepřehlédněte