Pražské zprávyKristián Vích12. března 20211 minuta čtení

Silný vítr se valí do Česka. Na těchto místech hrozí nebezpečí

Silný vítr

Foto: Unsplash

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před silným větrem, který by měl o víkendu zasáhnout Českou republiku. Velké nebezpečí hrozí zejména v parcích a lesích.

Vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině dorazí do Prahy v sobotu ráno kolem 8. hodiny. Nejsilnější bude odpoledne a ustávat začne až večer po 20. hodině. Výstraha ve stejný čas platí rovněž pro celé území Čech a západní část Moravy.

ČTĚTE TAKÉ: Tropické počasí bude pokračovat i o víkendu. Maximum čekejte v sobotu

Hlavní město doporučilo svým obyvatelům, aby byli během víkendu obezřetní a nezdržovali se v blízkosti starých a vysokých stromů.

„Půda je po letošní zimě poměrně nasáklá vodou, to výrazně zvyšuje riziko vývratů celých stromů. Minulý víkend došlo například k vyvrácení celé višně v Letenských sadech, a to žádný velký vítr nebyl. Strom přitom nevykazoval žádné známky poškození,“ varoval náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

ČHMÚ dále doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Také je nutné dbát zvýšené opatrnosti při řízení vozidel a při pohybu venku na ulici v okolí zejména starších domů. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií.

Nepřehlédněte