Pražské zprávyPražskýDEN.cz3. ledna 20182 minuty čtení

Pražské vánoční trhy opět zvoleny jako nejkrásnější na světě

Foto: Taiko

Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají už jen do soboty 6. ledna. Vánoční strom bude o tři dny později odborně odstraněn, na jeho větvích a jehličí si pak pochutnají zvířata z pražské zoologické zahrady.

Krásu, atmosféru i vzhled adventního tržiště na Staroměstském náměstí ocenil prestižní americký týdeník US News & World Report, který Prahu zařadil na první místo jako nejkrásnější vánoční destinaci s trhy na světě. Podle odborných komentátorů týdeníku je těžké překonat svařené víno a pečené kaštany v magické atmosféře adventních trhů na Staroměstském náměstí.

ČTĚTE TAKÉ: Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu

„V prosinci se hlavní město České republiky stává zimní krajinou divů, kterou musíte vidět, abyste tomu uvěřili. Jeho středověká architektura je nádherně osvětlená a místní adventní trhy patří k nejlepším na světě. Navíc je zde mnoho atrakcí zdarma, takže neutratíte jmění,“ píše ve zprávě US News & World Report.

Chvála z celého světa

Jako nejkrásnější evropský adventní trh zvolili trhy na Staroměstském náměstí také čtenáři britského listu The Telegraph. Praha porazila čtrnáct dalších konkurentů. K nadšeným milovníkům pražských vánočních trhů se opět přidal i cestovatelský web televize CNN Travel. Redaktoři zařadili trhy v centru Prahy do TOP 15 nejlepších na světě a čtenáři je pak svými hlasy zařadili na celkové 4. místo. Jako jedny z nejlepších na světě je ocenili i redaktoři cestovatelského webu Travelway nebo britského deníku The Independent.

„Všech ocenění si velmi vážíme a jsou pro nás zároveň i velkým závazkem. Už teď přemýšlíme, čím potěšíme Pražany i všechny návštěvníky trhů ze všech koutů světa příští Vánoce,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Přijdou Tři králové

V pátek 5. ledna 2018 dorazí na Staroměstské náměstí před 16. hodinou průvod Tří králů, kteří pojedou na živých velbloudech. Připomenou legendu o putování tří bájných mudrců do Betléma za narozeným Ježíškem. Králové tu předají své dary a s poselstvím promluví pražský arcibiskup Dominik Duka.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémské světlo rozveze po Praze historická tramvaj

V 16:30 hodin pak vystoupí stodvacetičlenný smíšený sbor a orchestr při Římskokatolické farnosti u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně. Pěvci zahrají a zazpívají Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Průvodem půjdou také biblické postavy, bubeníci a trubači. Akci pořádá Arcidiecézní charita Praha, aby upozornila na Tříkrálovou sbírku pro sociálně slabé.

Nepřehlédněte