MagazínTereza Běhalová4. března 20212 minuty čtení

Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší

Ghí a přepuštěné máslo

Foto: Unsplash

V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ještě před několika lety u nás ghí bylo téměř neznámým pojmem. Do většího povědomí se dostalo až díky rostoucí popularitě indické kuchyně. Ta se totiž bez něj prakticky neobejde.

ČTĚTE TAKÉ: Alergie na chlad trápí hlavně ženy. Nepodceňujte prevenci

Rozdíly existují

V čem se liší klasické přepuštěné máslo od ghí? V obou případech se v podstatě jedná o téměř 100% tuk. Úplně obyčejné základní máslo obsahuje jen 83 % tuku, zbytek připadá na vodu, syrovátku a laktózu.

Zásadní rozdíl ale spočívá v délce vaření. Přepuštěné máslo se vaří jen do okamžiku, kdy se začne vypařovat voda, od níž se oddělí mléčná sušina a usadí se na dnu hrnce. Oproti tomu indické ghí se vaří déle, takže sušina začne karamelizovat. Díky tomu má nahnědlou barvu a také silně aromatickou vůni připomínající ořechy.

Proč je ghí tak oblíbené?

Nesporné jsou jeho zdravotní benefity, čehož mimochodem využívá i ájurvédská medicína. V první řadě ghí obsahuje důležité vitamíny A, D, E a K. Najdeme v něm i kyselinu linolovou, která přispívá k ochraně svalů, podporuje odbourávání tělesného tuku a má i protirakovinové účinky. Kyselina máselná pak chrání především střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu v organismu.

Ghí je na rozdíl od obyčejného másla vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Další výhodou je, že 100% tuk se jen tak nezkazí. V lednici klidně vydrží i několik měsíců až jeden rok. Ghí je možné zakoupit v obchodech se zdravou výživou, ale jeho přípravu klidně zvládnete i doma.

ČTĚTE TAKÉ: Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití

Jak si vyrobit domácí přepuštěné máslo

  • Vložte do rendlíku kvalitní nesolené máslo
  • Nechte ho rozehřát na velmi mírném plameni
  • Asi 20 minut až půl hodiny by mělo jemně probublávat
  • Na povrchu se začne tvořit pěna, kterou je nutné sbírat
  • Když se na dně rendlíku objeví zlatohnědá usazenina, vypneme sporák
  • Necháme trochu zchladnout
  • Ještě za tepla pak hmotu zcedíme přes plátýnko nebo plenu
  • Ghí uskladníme v čisté nádobě ze silnějšího skla
  • Necháme přibližně jeden den stát, aby dostatečně ztuhlo

Jak ghí používat

Hotové ghí poté můžete použít v kuchyni např. při restování zeleniny, jako základ na polévku, omáčku nebo na jíšku, ale i na dochucení, zjemnění nebo omaštění knedlíků, bramborové kaše nákypů, palačinek, buchet a dalších pokrmů. Výhodou přepuštěného másla oproti běžnému je, že se nepřepaluje ani při vysokých teplotách kolem 250 stupňů Celsia.

Nepřehlédněte